K vyšší cestě. 4

(pokračování)

Musím se rozhodnout na čí straně chci být. Zda na straně dokonalé lásky nebo strachu. Žít v Kristu nebo mimo. Mimo znamená neopustit starý způsob života a být stále manipulovaný zlým skrze strach. Někdy jsme schopni vybojovat tento boj jen částečně. Jen v některých oblastech. Ve zbytku jsme stále svíráni strachem a jeho způsoby, které používá. Již jsem je v této kapitole jmenoval (pochybnost, beznaděje, nevíra…)  Abychom se mohli posunovat a růst, musíme se mu vzepřít. Strach působí jednak skrze naše zkušenosti z minulosti, skrze naši představivost a fantazii, skrze naslouchaní (dívání se) špatným věcem a především skrze manipulaci zastrašováním, vyhrožování od lidí nebo lidma. Dokonce věřících. Každý jsme na tom jinak. Někoho to, že mu někdo  vyhrožuje nakopne k tomu, aby se postavil proti, aby se vzchopil a vzepřel se strachu. Jiného to úplně odrovná. Jak bojovat se strachem a jeho různým působením? Jediným způsobem je se mu postavit čelem, vzepřít se.

„Buďte střízliví a bděte! Váš protivník Ďábel obchází jako řvoucí lev a hledá, koho by pohltil. Postavte se proti němu, pevní ve víře, vědouce, že tatáž utrpení se naplňují na vašem bratrstvu po celém světě. A Bůh veškeré milosti, který vás povolal ke své věčné slávě v Kristu [Ježíši], vás, když nakrátko snesete utrpení, sám zdokonalí, utvrdí, posílí, postaví na pevný základ. Jemu buď [sláva a] moc na věky [věků]. Amen.“ 1 Petr 5:8‭-‬11CSP  Petr píše, že když sneseme nakrátko utrpení, sám Bůh nás zdokonalí a postaví na pevný základ. Myslím si, že to nakrátko je doba našeho rozhodování k tomu, že se mu, Ďáblu a jeho zastrašování,  vzepřeme. Tady prožíváme ten boj se strachem. Když jsme se již vzepřeli, pak Ďábel i se zastrašováním uteče. „Poddejte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás,…“ Jakub 4:7 B21

Dospělý v Kristu je střízlivý člověk, který stále bdí. I Eliáš utekl strachem. Strachem z Jezabel. Proto nestačí mít obdarovaní a velkou službu, potřebujeme být bdělí a střízliví v pohledu kolem, jinými slovy nenechat se  něčím zaslepit.  Náš protivník dokáže nejen obcházet a řvát, ale také být velmi nenápadný. V Danielovi můžme číst o jedné jeho taktice, kterou používá skrze lidi a také je tam návod jak máme s ní jedat. „Svou úlisností svede ty, kdo porušují smlouvu; lidé znající svého Boha se mu ale statečně vzepřou.“ Daniel 11:32 B21 Lidé, kteří znají svého Boha jsou ti, kteří nejen žijí v Kristu, ale ví kým jsou v Kristu. Žit v Kristu pro někoho znamená jen žít pod jeho ochranou a pomocí. Vědět kým jsem v Kristu, je o jistotě a také Boží moci v mém životě, co mohu a co mám dělat já v jeho Jménu.

(pokračování zítra)