Pokoj – jak zpracovat nepokoj v pokoj 3

(pokračování)

Mimo vnitřní nepokoj, který vychází z boje naší tělesnosti vúči Duchu svatému, působí na nás také útoky z vnějšku. Tady to může být proklínání a zlořečení, kterým na nás okolí útočí, mohou to být přímo démonické útoky, kdy ďábel se nás snaží zničit fyzicky nebo nám aspoň vzít víru, ale také postoje našich bratří a sester, jimž chybí duchovní poznání a snadno se stanou nástrojem toho zlého. Velkou kapitolou je pak vliv a tlak náboženského ducha. Pokud člověk pracuje s etniky, začne se projevovat duch rasismu. Je toho hodně a nestačila by na vše ani jedna stránka. Nemyslím si, že je nutné vše rozebírat a nechci dělat reklamu tomu zlému. Naopak.

Dost často slyším bratry i sestry, jak si na tyto útoky stěžují. Občas i sám sebe. Nejen stěžovat, ale také vidím, jak působí destruktivně v jejich životech. Ničí víru, bere nadšení a energii, dokonce útočí na zdraví věřícího. Uvádí ve zmatek. Místo pokoje, pak mnozí zakouší deprese, únavu a vyčerpání.  Je to normálni v životě křesťana? Podívejme se na Ježíše. Lidé ho chtěli shodit ze skály – Vstali, vyhnali ho za město a dovedli ho až na okraj hory, na níž bylo jejich město vystavěno, aby ho svrhli dolů. Lukáš 4:29 CSP Dělal dobré skutky a přesto ho chtěli kamenovat – Židé se opět chopili kamenů, aby jej ukamenovali. Ježíš jim řekl: “Ukázal jsem vám mnoho dobrých skutků od [svého] Otce. Pro který z nich mne chcete kamenovat? ” Jan 10:31‭-‬32 CSP Jeho vlastní rodina ho považovala za blázna a chtěla ho nechat zavřít do blázince – Když to uslyšeli jeho příbuzní, vyšli, aby se ho zmocnili, neboť říkali: “Pomátl se.”
Marek 3:21 CSP Kněží ho považovali za obsazeného démony –
Učitelé Zákona, kteří sestoupili z Jeruzaléma, říkali: “Má Belzebula. V moci vládce démonů vyhání démony!” Marek 3:22 CSP Prožíval nepřátelství od živlů – Pak vstoupil do lodi a jeho učedníci ho následovali. A hle, na moři se strhla veliká bouře, takže vlny zakrývaly loď; on však spal. I přišli [jeho učedníci] , vzbudili ho a řekli: “Pane, zachraň [nás], hyneme!” Matouš 8:23‭-‬25 CSP….

Je to Ježíš, který pak říká učedníkům: “Jestliže vás svět nenávidí, vězte, že mne nenáviděl dříve než vás. Kdybyste byli ze světa, svět by miloval to, co je jeho. Že však nejste ze světa, ale já jsem si vás ze světa vybral, proto vás svět nenávidí. Pamatujte na slovo, které jsem vám řekl: „Otrok není větší než jeho pán.“ Jestliže pronásledovali mne, i vás budou pronásledovat; jestliže zachovali mé slovo, i vaše zachovají. Ale to všechno vám učiní kvůli mému jménu, protože neznají toho, který mě poslal. Jan 15:18‭-‬21 CSP

Nedivme se, že se nám tyto věci dějí. Je to normální v životě toho, kdo miluje a následuje Krista. Dělo se to našemu Pánu, děje se to i nám. To, co potřebujeme, je zachovat správný postoj v takových situacích, mít poznání a správná slova na jazyku. Potřebujeme si uvědomit, že se to děje a bude dít po celý náš křesťanský život, ale přesto můžeme i v takových situacích prožívat Boží pokoj a jeho požehnání. Pokud si dokážeme odpovědět na otázku co je cílem těchto útoků, dostaneme i odpověď, jak jim vítězně čelit a prožívat vnitřní pokoj od Pána.

(ppkračování zítra)