Nejlepší místo a největší bezpečí

Jak často jsem slyšel a slyším „jsem věřící“ nebo „věřím v Boha – Bohu“…  Když se pak zeptám, co to pro toho, kdo „věří v Boha“ znamená, musím několika způsoby vysvětlovat, na co se vlastně ptám. Vysvětlovat proč se ptám, vždyť mi to přece řekli „věřit v Boha“. Když konečně dostanu odpovědi, drtivá většina zní podobně: věřím, že mi Bůh pomůže, věřím, že mne Bůh zachrání, věřím, že mi odpoušťí hříchy, věřím, že se postará o mou rodinu, věřím, že mi…. Slyším v tom to ŽE MI, ŽE BŮH BUDE DĚLAT NĚCO PRO MNE. Pak občas uslyším slova: … věřit znamená důvěřovat v Boha. Začnu se radovat, protože to vypadá, že se dostanu k cíli. Zeptám se tedy a co to pro tebe znamená důvěřovat? Odpověď většinou zní: důvěřuji, že mi Bůh pomůže, důvěřuji, že mne Bůh zachrání, důvěřuji, že mi Bůh…   Najednou se opět vzdaluji od cíle, kam jsem chtě otázkou co znamená věřit , dojít.

Samozřejmě, že je správné důvěřovat Bohu, že mne zachrání, odpustí mi…., ale není to to hlavní. Sami cítíme, když jsme to teď četli, že to trochu skřípe, tedy spíše dost skřípe. Proč? Protože v tom opět vychází napovrch naše sobectví, naše soběstřednost. Co tedy by mělo znamenat naše „věřím Bohu“.

„Víra pochází ze slyšení. Víra je tedy ze slyšení zvěsti a zvěst skrze slovo Kristovo.“Římanům 10:17 CSP   Pokud věřím, slyším slovo Kristovo. Pokud věřím tomu slovu, pak to dokazuji tím, že se podle něj řídím. Ježíš o tom hovoři takto: “Ne každý, kdo mi říká: „Pane, Pane“, vejde do království Nebes, ale ten, kdo činí vůli mého Otce, který je v nebesích. Matouš 7:21 CSP …..Slyší-li kdo má slova a neplní je, já ho nesoudím; nepřišel jsem totiž, abych soudil svět, ale abych svět spasil. Kdo mě odmítá a nepřijímá moje slova, má, kdo by ho soudil. V poslední den jej bude soudit slovo, které jsem mluvil. „Jan 12:‬47‭-‬48 B21

Víra je především o poslušnosti. Vlastně ten, kdo odmítá plnit to, co slyší od Krista, odmítá jeho samotného. Odmítá Boha. Naopak, pokud naši víru prokazujeme poslušností jeho slovu, nemusíme pak tak často říkat Bože , věřím, že mi pomůžeš, Bože, věřím, že mi…. , protože budeme uprostře jeho vůle, kde jsme na tom nejlepším místě a v největším bezpečí.