Nespokojení se stanou spokojenými – 2

(Pokračování)

Neustále nesouhlasit s tím, co je, je velmi únavné. Postrádá to radost. Pokud nám nedělá radost kazit radost druhým. Psal jsem o dobré nespokojenosti. Říká se tomu také konstruktivní kritika. Je málo těchto konstruktivních kritiků, je málo těch, jejichž nesouhlas se snaží věci posunout dopředu. Většina nespokojenců je spíše soudců, jejich nespokojenost vychází ze sobectví. Jsou nespokojení, protože se vždy najde někdo, kdo má více. Ať se jedná o mamon, vzdělání, spokojený život, postavení, přátele, pokoj… prostě jde o závist. V ruku v ruce se závistí jde o žárlivost. Díky ní může být z našeho života, ale i života těch pro které žárlíme, peklo. Někdy nežárlíme na lidi, ale na věci. Na všechno, o čem si myslíme, že odvádí pozornost od nás jinam nebo k jiným. Dalšími velkými oblastmi, které vytváří naši neustálou nespokojenost, jsou snaha se srovnávat s druhými a zalíbit se lidem. Porovnávat se je velký problém, protože žiji stále mezi lidmi, kteří jsou jiní než já. Nemohu být nikdy spokojený, když se začnu porovnávat s jejich dary, s jejich výjimečností. Mé jsou jiné a nakonec se vždy najde někdo, kdo je na tom v mých očích lépe než já. Líbit se lidem je dřina. Je to jako tlačit do kopce těžký kámen, který ti pod vrcholem vyklouzne z rukou a skončí opět dole. Ty ho jdeš opět tlačit nahoru a opět ti před vrcholem spadne dolů. A tak pořád dokola. Sisyfovská práce. Je to marná práce, protože lidem se nedokážeme stále líbit. Samostatnou kapitolou jsou pak perfekcionisté. Je pro ně těžké být spokojený, protože je těžké být ve všem dokonalý a mít dokonalé vše.

Odpozoroval jsem také lidi, kteří jsou nespokojení a nemají k tomu žádný důvod. Jsou stále nespokojeni jen tak. Připadá mi,  že nespokojenost je jejich sportem. Jejich koníčkem.

Nespokojenost je silně infekční. Jeden stále nespokojený člověk v týmu dokáže vytvořit velmi rychle nespokojenost všech. Nespokojenost ničí spolupráci, ale také vztahy. Dříve nebo později se stále nespokojeným lidem začnou ostatní vyhýbat. Nikdo nechce stále slyšet stežování si na něco nebo někoho, neustálé reptání na život. Nechtějí se nechat nakazit nespokojeností.

Je možné s tím něco dělat?

(pokračování příště)