Nespokojení se stanou spokojenými – 3

(Pokračování)

Tak jako u každé uskutečněné změny, je důležité po ní toužit. Abych mohl toužit po změně, musím znát a přiznat si skutečný stav. Poznat pravdu o své nespokojenosti. Na to stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek. Problém bývá v tom, že si potřebujeme odpovídat pravdivě. A to ne každý ihned dokáže. Možná si teď říkáte, ale nespokojenost nemusím zjišťovat, o té přece vím. Ano, ale mnoho z nás si říká, ale já nejsem stále nespokojený, jen… nebo já jsem vlastně spokojený, ale… Jiní zase o sobě tvrdí: já nejsem nespokojený, jen nesouhlasím…, jen to dělají špatně,… jen mne štve, že…, kdybych to dělal já… . Křesťané si zase na veřejnosti nechtějí přiznat, že jsou nespokojení s tím, jak žijí, jak myslí. Někteři s tím, co jako křesťané musí žít a nejde jim to. Navenek to však nepřiznáváme. Dál žijeme svůj tajný nespokojený život. Často to nepřiznáme ani sobě. Přejdeme to nějakou frází. Proto je důležité si uvědomit pravdu.

Buďme upřimní  a řekněme si, kolikrát za den někoho nebo něco zkritizuji. S někým nebo s něčím nesouhlasím. Nejde jen o to, to někomu říct, ale stačí myslet si to.  Schválně si to vyzkoušejme. Spočítejme si to. Dnes nebo zítra. Vyzkoušet si to, znamená dávat si během dne na to pozor. Cílevědomě si na to dávat pozor. Možná to budu muset dělat několikrát, protože během dne tento cíl ztratím a zjistím to až večer. Uvědomím si pak, jak na tom jsem. Jak často jsem s někým nebo s něčím nespokojený. To platí také o mé osobě. Vyzkoušejme si, jak často jsem během dne nespokojený sám se sebou. Kolik kritiky pošlu sám na sebe. Možná pak budu překvapený. Udělejme si vždy čárku, když mi nespokojenost, nesouhlas, kritika přijde na mysl nebo ji vyslovím. Možná budu váhat si udělat čárku, když jsem si to uvědomil a myšlenky a slova jsem zastavil. Ne udělejme si čárku i tak, abychom viděli, jak často jsme pod tímto vlivem. Potřebujeme to vidět černé na bílém.

Až pak budeme večer tyto čárky počítat, nebuďme se sebou nespokojení, tedy tím špatným způsobem, ale změňme přístup již tady. Nekritizujme se, ale buďme praktičtí a začněme se radovat z toho, že se nám podařilo zjistit skutečnost, jak na tom jsme, prostě že známe pravdu a můžeme to začít měnit. Vidíte, již to samotné je začátek změny. Změny z nespokojenosti na děkování za poznáni pravdy.  Potřebujeme však jít dál.

(Pokračování příště)