Nespokojení se stanou spokojenými – 4

(Pokračování)

Jít dál znamená pracovat na změně svého myšlení. Potřebuji přestat být nespokojený. Potřebuji, aby moje myšlení o situacích a lidech se měnilo. Aby mohlo vidět dobré věci a radovat se. Pokud začneme měnit své myšlení, pak dokáži měnit i své jednání.

1. Mnoho věcí děláme, protože si neuvědomujeme, že je děláme. Zdají se být naší součástí. Pokud je objevíme a začneme si na ně dávat pozor, pak je můžeme změnit.

2. Změna myšlení vyžaduje sebekontrolu. Mohu o svých chybách – věčné nespokojenosti vědět, ale pokud se nebudu kontrolovat, budu stále dál nespokojený s nesouhlasným postojem. Až se to stane, pak si možná řeknu: “ To jsem to zase projel na celé čáře, já to nikdy nezměním“. Ano pokud se nebudu kontrolovat, nezměním to. Sebekontrola je vlastně ovladání sebe sama. Svého myšlení. Já mohu ovlivnit, na co zaměřím své myšlení a od čeho ho budu odklánět. Není to snadné a není to hned, ale po několika měsících uvidíme obrovský pokrok. Mnoho věcí ve svém životě máme ve svých rukou a můžeme je ovlivnit.

3. Potřebujeme být trpěliví. Nic není hned. Navíc trpělivost je znakem kladného myšlení. Pokud mám s nečím nebo s někým trpělivost (i sám se sebou) je to znakem toho, že mám pro něj nebo situaci naději. A to již samo o sobě přináší spokojenost. Často naše nespokojenost je důsledkem, že nejsme trpěliví.

4. Pokud chci dosáhnout změny, potřebuji být v tom všem věrný. Uvědomím si pravdu, začnu se kontrolovat, přichází změna, ale pokud přestanu být věrný tomu, jak uskutečňuji svoji změnu, mohu se lehce navrátit zpět. Proto potřebuji být věrný v tom, co jsem začal. Vytrvat. Změna nikdy nekončí. Je to stálý proces na celý život.

Toto jsou obecné body, které jsou známe a dají se použít nejen pro změnu naší nespokojenosti a kritičnosti, ale obecně pro uskutečnění změn v našem životě. Teď však z jiného soudku a to praktické příklady ze života nespokojených lidí a jak to mohou změnit nebo změnili.

(Pokračování přiště)