O setnících nebo o nás?

Odpověděli: „Setník Kornelius, spravedlivý a bohabojný muž, který má dobrou pověst u celého židovského národa, dostal od svatého anděla pokyn, že tě má pozvat k sobě domů, aby vyslechl tvá slova.“ Skutky 10:22 B21

Tento setník mi připomíná mnoho lidí, které jsem poznal. Jsou to lidé bohabojní, nežijí v hříchu, maji štědré srdce, jejich vztahy a manželství jsou pokojná, ale jedno jim chybí. Neznají Ježíše. Poznal jsem mezi nimi ty, kteří byli kdysi alkoholiky, náruživými kuřáky, ale rozhodli se s tím skoncovat a skoncovali s tím. Měli silnou vůli se z toho dostat a dostali se z toho. Ale jedno jim chybí neznají Ježíše. Znám mezi nimi ty, kteří mají klidný a spokojený život v okruhu své rodiny. Ale jedno jim chybí. Neznají Ježíše.

Často jdeme k těmto lidem s tím, že Bůh jim chce změnit jejich život. Chce jim pomoci, slibujeme že jim dá sílu změnit svou situaci. Je to pravda, ale tito lidé nechápou, co jim vlastně říkáme. Mluvíme k nim o hříchu a možná jsme to my, kdo s ním musíme více bojovat než oni. Možná potřebujeme více se měnit my než oni. Možná, že takové evangelium může mít dočasný úspěch u závislých, nešťastných, s rozbitými vztahy…, ale ne u skupiny lidí, do které patřil setník. Vlastně u žádné, protože pak jdou lidé za změnou, ne za Kristem. Jsou ochotni obchodovat. Věřím, ale změň, věřím, ale …

Ježíš jasně hovoří o tom, co je hřich. Hřích je v tom, že v něho nevěříme. Na prvním místě nejde v evangeliu nabízet uzdravení, vztahy, vysvobození.. za víru v Krista. Evangelium je o samotném Kristu, o setkání s ním, o naději na věčný život, o zvěstování Božího království. Často lidem nabízíme sice dobré věci, ale nepodstatné pro jejich spasení. Věřím, že ty ostatní nám budou přidány během života s Kristem. Možná již při jeho zvěstování. Nechme na Bohu samotném, aby se přiznával k evangeliu skrze moc Ducha svatého.

Petr hovořil k setnikovi a jeho lidem toto: „Uložil nám, abychom kázali všemu lidu a dosvědčovali, že on je ten, koho Bůh ustanovil soudcem živých i mrtvých. Jemu vydávají svědectví všichni proroci: skrze jeho jméno přijme odpuštění hříchů každý, kdo v něj věří.“ Skutky 10:42‭-‬43 B21Předtím svědčil o tom, co Ježíš dělal a co viděl na vlastní oči, ale nesliboval a nekupoval si tím posluchače.

Nemusel nic slibovat, ani dokazovat hříšnost posluchačů. Zvěstoval Krista Spasitele, toho kdo odpouští hřichy a bude soudit svět. Kázal naději. Odpuštění je naděje. Ostatní dělal Duch svatý. Všichni kdo tam byli, uvěřili v Ježíše a byli naplněni Duchem svatým.

Občas se nám stává, že chceme při kázání evangelia dělat práci za Boha a přitom zapomínáme dělat tu, ke které jsme byli posláni.