Uznejte

„Veškeré řeky do moře míří, moře se ale nepřeplní. Tam, odkud pramení, se řeky vrací, aby pak odtamtud znovu plynuly. Jak jen jsou úmorné všechny ty věci, člověk to ani nemůže vyslovit! Oko se pohledem nikdy nenasytí, ucho se nenaplní slyšením! Kazatel 1:7‭-‬8 B21

Včera jsem se díval několik minut na video. Byly na něm prameny řek, které tekly z hor. Obrovské masy vody tekoucí prudce směrem do údolí. Každou vteřinu desítky (možná stovky) kubíků vody. Představoval jsem si dvě věci. Za prvé jak obrovské množství vody to je jen z těch několika pramenů, které jsem viděl a za druhé jak dlouho a intezivně by muselo pršet, aby z hor mohla téct stále taková masa vody. Pokud si při tom představim spotřebu lesů a zeleně v okolí, pak by muselo pršet stále bez přestání. Myslím, že nepomůže k vysvětlení ani tání s něhu na horách, protože to, na co jsem se díval, bylo v létě a žádný sníh tam nebyl. Kazatel mluví, že se řeky vrací tam, odkud pramení. Tedy vysoko do hor.

A co teprve, když člověk začne přemýšlet nad vesmírem. Nad vznikem hmoty a života. Lidé stále chtějí věci poznávat, slyšet nové teorie, vidět nové obrazy. Přesto to nikam nevede. Jen k dalším otázkám a touze po dalšich obrazech. Často se věřicím, kteří hovoří o tom, že vše stvořil Bůh svým slovem, klade otázka: „A kdo stvořil Boha.“ Přitom například jejich teorie velkého třesku má stejný problém. Kde se vzala prahmota, která byla u toho třesku, energie, která by byla potřebná a hlavně proč by mělo něco „třesknout“ . Jaký by byl k tomu důvod, příčina. Myslím, že i nevěřící v Boží stvořitelskou moc  dochází k poznání selhání jejich teorií. Přesto stále touží slyšet a  vidět. Slovy kazatele jak je to úmorné a hlavně to končí v neznámu a marností.

Není nakonec zdravější a pokoj přinášející přijmout Boží zásah. Navíc to nejen přináší pokoj, ale dříve nebo později můžeme dojít k osobnímu a živému vztahu s tím, kdo vše to stvořil. Možná, že právě od něho se jednou dovíme, jak to dělá a udržuje v chodu.

Přestaňte! Uznejte, že já jsem Bůh, vyvýšený nad národy, vyvýšený nad zemí! Žalmy 46:11 CSP