Božími syny (a dcerami) 2

Občas si večer sednu na balkón a pozoruji oblohu. Zvláště když jsou krásně rozeznat hvězdy. Je vidět letadla, která odlétají z Bratislavy do Londýna. Družice, které působí jako malé pohybující se hvězdy. Černá noční obloha, která je posetá stovkami světýlek. Dokonce jde rozeznat i pohyb, jak se naše země otáčí. Fascinuje mne to. Jsou však dny, kdy sedím na balkónu a nic nevidím. Ani měsíc. Obloha není ani černá, ale spíše šedočerná, protože nad mou hlavou je mnoho mraků.

„Ti rozumní však budou zářit jasem oblohy, a kdo ke spravedlnosti dopomáhají mnohým, jako hvězdy navěky a navždy.“ Daniel 12:3 CSP  Když jsem četl tyto verše uvědomil jsem si jeden fakt. I když pro mraky nad mou hlavou nevidím na obloze žádnou hvězdu, neznamená to, že tam nejsou nebo ze přestaly zářit. Jsou tam stále i se svou září. Dokonce i měsíc září stále odrazem té naší hvězdy- našeho slunce. Jen to vše pro mraky momentálně nevidím. Tak je to i s námi, Božími syny a dcerami. Mraky zahalují Kristovu záři, kterou odrážíme tomuto světu. Mraky pohrdání, výsměchu, odstrčení a do budoucna i pronásledování. Jsme často v mlze našich pochybností, úzkostí a strachu. Když se však pozdvihneme nad tuto mlhu a mraky, opět je na nás vidět odraz Boží slávy.

Dopomáhat spravedlnosti mnohým je jednak:  „…. Přestaňte jednat zle – jednat dobře se naučte! Prosazujte spravedlnost, podpořte utlačovaného, zjednejte sirotkovi právo a zastaňte se vdov!“ Izaiáš 1:16‭-‬17 B21, ale především přivádět druhé ke Kristu, aby skrze víru v něho mohli vejít do Boží milosti a být ospravedlněni – tedy být přiřazeni ke spravedlivým. Vždyť: „Vyznáš-li svými ústy, že Ježíš je Pán, a uvěříš-li v srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. Víra v srdci vede ke spravedlnosti, vyznání ústy pak vede ke spáse. Vždyť Písmo říká: „Kdokoli v něj věří, se jistě nezklame.“ Římanům 10:9‭-‬11 B21

Dnes zažíváme mnoho temných chvil a často si můžeme připadat jako pod těžkými a černými mraky. Avšak, i když nad tím naším stromem nebo deštníkem pokoje, o kterém jsem psal minule, je zamračeno a není vidět na oblohu, přesto můžeme mít pokoj, protože víme, že nad těmi mraky „záříme jasem oblohy jako hvězdy navěky a navždy.“ Buďme světlem, vždyť to o nás řiká sám Kristus – „Vy jste světlo světa. Město ležící na hoře nemůže být skryto.“ Matouš 5:14 B21  Ano Boží synové a dcery jsou světlem světa.

A ještě modlitba Pavla a jeho týmu za nás:

…Ode dne, kdy jsme o vás uslyšeli, proto nepřestáváme v modlitbách prosit, abyste byli ve vší moudrosti a duchovním porozumění naplněni poznáním jeho vůle a abyste svým životem vždy dělali Pánu čest a radost: abyste stále nesli ovoce dobrých skutků, rostli v poznání Boha, byli všemožně posilováni mocí jeho slávy, abyste mohli všechno trpělivě překonat a abyste s radostí děkovali Otci, který vám umožnil podíl na dědictví svatých ve světle. On nás vysvobodil z nadvlády temnoty a přenesl do království svého milovaného Syna, v němž se nám dostalo vykoupení, totiž odpuštění hříchů.“ Koloským 1:9‭-‬14 B21