Zamyšlení na každý den. Pravda.

js-24-20enlarge-20imageJiž tisíce let lidí hledají pravdu. „Co je to pravda“. To jsou slova Piláta, když mu Ježíš říká o sobě, že přišel vydat svědectví pravdě. Ve všech českých překladech je to stejné „svědectví pravdě“.Není tam svědectví „o“ pravdě, ale jen pravdě.

Popřemýšlejme nad tím, jaký je v tom rozdíl. (Dávám svědectví o obžalované, nebo dávám svědectví obžalované)

Na začátku služby mi jedna sestra, která se nechovala zrovna fér k lidem (tím ani ke mně) řekla větu: „Já nemusím odpustit, ale ty jako duchovní musíš.“ Jednalo se o správné nebo nesprávné jednání.  Myslím, že jsem s ním mluvil o odplatě nebo pomstě, které by se měla vzdát. Pak dodala, že ona mi může ubližovat, ale já ji to nesmím vracet, protože jsem duchovní. Naštvalo mne to. Ona chodila do církve stejně jako já. Vydávala svědectví o Ježíši, dělali jsme u jedné křesťanské organizace. Myslím, že jsem tenkrát praštil telefonem a ukončil hovor.
Říkala v podstatě pravdu, ale přesto někde uvnitř jsem cítil, že to tak není. Že je to lež. Celý rozhovor měl za úkol mě rozhodit, naštvat, ukázat její převahu, zmanipulovat.
Co je pravda? Někteří z nás hned odpoví Boží slovo je pravda a myslí tím psané slovo v Bibli. Ano. Kolik však lidí použili slova Bible k zabíjení jiných. Je jich plno za dva tisíce let. Všichni to dělali ve jménu Boha nebo Ježíše a drželi v jedné ruce kříž a v druhé ruce Bibli.
Co je pravda. Ježíš přišel a vydal svědectví pravdě. On je Pravdou. Není to psaná litera, která se dá ohýbat tak, jak kdo potřebuje. Je to více. Je to život v pravdě. Je to být součástí Boha. Nebo jinak, mít Boha v sobě. Pravda Boží, život v nás. Slova Písma žijící v nás. To znamená žijeme pravdu. Jsme pravdou. Jako Ježíš vydáváme svědectví pravdě. Taková pravda má moc dát svobodu lidem, ke kterým nás Pán poslal. Také to znamená být stále součásti Boha.
Jan 17:15-21 Neprosím, abys je vzal ze světa, ale abys je zachoval od zlého. Nejsou ze světa, jako ani já nejsem ze světa. Posvěť je pravdou; tvoje slovo je pravda. Jako ty jsi mne poslal do světa, tak i já jsem je poslal do světa. Sám sebe za ně posvěcuji, aby i oni byli v pravdě posvěceni. Neprosím však jen za ně, ale i za ty, kteří skrze jejich slovo ve mne uvěří; aby všichni byli jedno jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, aby i oni byli v nás, aby tak svět uvěřil, že jsi mě poslal.

Každý den ráno potřebuje prosit a žádat o naplnění – doplnění Duchem svatým, abychom mohli chodit v Pravdě. Abychom byli posvěceni v pravdě. Abychom byli „v nich“ tak, jak se Ježíš modlil.

Již si to dnes udělal, udělala?

Napsat komentář