Zamyšlení na každý den. Boží dobrota.

B Ů H  J E  D O B R Ý. Jistě tuto větu dobře známe, protože jsme ji mnohokrát v církvi slyšeli. Dokonce ji určitě sami často říkáme.
Má otázka pro dnešní den je: “ A máme z toho vždycky radost, že Bůh je dobrý?“
Divná otázka, co? Je však oprávněná. Jak se stavíme k tomu, když vidíme lidi konat zlo, za které stále nejsou potrestáni. Když vidíme a to i v církvi mezi námi, že někdo škodí a stále mu to prochází. Když i ve vlastní rodině nás bezdůvodně utlačují a trápí a nic se jim nestane. Když voláme k Otci: “ Do kdy Otče. Do kdy?“
V druhé kapitole listu Římanům nás Pavel upozorňuje, nebo spíše napomíná slovy: “ Anebo snad podceňuješ bohatství jeho (Boží) laskavosti, shovívavosti a trpělivosti? Nechápeš, že tě Boží dobrota vede k pokání?“ Pavel to říká k těm, kteří by nejraději viděli všechny hned potrestané za to, co špatného dělají.
Nejsou to tresty a soudy, ale Boží dobrota, která nás přivádí k pokání. Poznání jeho lásky k nám.
Jak jsme rádi, když Bůh nás netrestá, ale odpouští. Jsme rádi, že Bůh byl s námi trpělivý do doby, než jsme prohlédli a uviděli pravdu. Máme stejnou radost z toho, že tak jedná i s jinými, jejichž problémovost nás přivádí ke vzteku?
Naopak je to naše tvrdost a nekající srdce, které střádá hněv pro den Božího soudu. Často si výrok tvrdost a nekající srdce spojujeme s nevěřícími, kteří odmítají uvěřit. Pavel však má na mysli naše srdce, které je tvrdé v pohledu na druhé a nekajícím se stává tehdy, kdy zapomínáme, že i my jsme potřebovali  a potřebujeme stále Boží trpělivost, shovívavost a laskavost. Nekající srdce je to, které zapomnělo na to, že dostalo milost a stalo se tím samospravedlivé v postoji k druhým i Bohu.

Máš VŽDY radost z toho, že Bůh je dobrý? Přemýšlej, jak na tom jsi. Když zjistíš, že nemáš, pak s tím běž před Pána. Řekni mu to o sobě, řekni mu, jak na tom skutečně jsi. Zavolej k Ježíši, pokud toužíš se stále radovat z Boží dobroty. On je dobrý a bude i v době, kdy k němu budeš volat. Bude s tebou shovívavý, laskavý, trpělivý. Prostě D O B R Ý. Vyučí tě jeho dobrotě.

(Vím, že chceš namítnout, že jenom Bůh je dobrý, ale Bůh je v nás skrze Ducha svatého, ten ti pomůže jednat v jeho dobrotě.)

Napsat komentář