O Duchu svatém trochu jinak 3


Minule jsem psal o Duchu svatém jako o  našem příteli, který je tichý, jemný, který se nevnucuje a který má moc měnit naše nitro. Je však také Boží tvořivou mocí, vykonnou mocí. Osobou, která má moc porážet silné, když utlačují slabé, která mocným hlasem a bouří mění dějiny,  která má moc bořit, ale také budovat. Musíme si uvědomit tyto dvě působnosti Ducha svatého. Jedna je, kdy působí v nás a skrze nás a druhá, kdy jedná mimo své děti a zasahuje a určuje dění kolem. To nám více pomůže chápat jeho jednání.

Dnes jsem četl o králi Asovi a o tom jak porazil nepřítele, který měl obrovskou převahu. Duch Boží jednal. Jistě jsme již na jiných místech četli jak Bůh zmátl nepřátele Izraele, jak se pobili mezi sebou, jak slyšeli hluk, který nebyl….  je toho hodně v Písmu. Zastavené vody, Sodoma a Gomora…

Potřebujeme také vědět, že Duch svatý, jedná a je i v našich bratrech a sestrách. Vždy mu jde o jednotu mezi nimi. Nikdy nevede k vzájemnému bratrskému boji, nevraživosti, či ponižování a vysmívání. Právě naopak. Dokonce nechce, abychom tak jednali s našimi nepřáteli. Soud i pomsta patří Bohu. Pokud budeme vnímat a vidět jednáni a moc Ducha svatého mimo nás, tím více si budeme uvědomovat, že je přítomný také v životech našich bratří sester. A to i v těch, které nemusíme a mnohdy i v těch, o kterých si myslíme, že v nich není.  Jsou chvíle, kdy se ocitáme pod duchovním tlakem. Velkým tlakem. Když budeme upřimní k sobě, zjistíme, že se většinou jedná o nejednotu, o boj unitř církve… Jsme pod tlakem právě proto, že naše srdce a duch jsou nastaveny jinak než Duch svatý, který nechce rozdělení a roztržky mezi svými dětmi. Jsme tak dlouho pod tlakem, dokud se nesjednotíme s Duchem svatým. Pak vše najednou opadá. To, proč jsme byli vúči druhým tvrdými soudci, je  najednou malicherností.

Ve většině případů, proč v noci nespíme, protože jsme ve stresu a pod tlakem, kterému mylně říkáme duchovní útok, se jedná o náš nesoulad s Duchem svatým. Pokud jde skutečně o duchovní útok, projevuje se to jinak, protože pokud jsme ve shodě s Duchem svatým, přichází pokoj i během útoků, protože víme, že jsme v něm, že nás nemůže nic ohrozit nebo nám ublížit. Pokud se cítíme pod tlakem, dloubodbě ve stresu a myslíme si, že procházíme duchovními útoky, pak se ptejme znovu Ducha svatého, kde se chováme, myslíme a především smýšlíme o druhých jinak, než on. Pokud nám to zjeví a já vím, že to udělá, pak prosme o sjednocení sním. Rozhodněme se jednat stejně jako on.

Modlitba: pro inspiraci k vlastní modlitbě,  nebo jen pro povzbuzení a posilnění místo modlitby dnes předkládám tuto pasáž z Písma.

Vyšel Asovi vstříc se slovy: „Slyš mě, Aso i všechen Judo a Benjamíne! Hospodin bude s vámi, když budete s ním. Když ho budete hledat, dá se vám najít. Když ho opustíte, opustí vás. Izrael byl už dlouho bez pravého Boha, bez kněze, který by je učil, a bez Zákona. Když se ale ve svém soužení navrátí k Hospodinu, Bohu Izraele, on se jim dá najít. V těchto dnech není bezpečné cestovat tam ani zpět. Mezi obyvateli všech zemí vládne nepokoj. Národy i města se drtí navzájem, neboť je Bůh stíhá všemožným soužením. Vy se však vzchopte a nepolevujte, vždyť vaše námaha má odplatu.“ Když Asa uslyšel tato slova, proroctví z úst Azariáše, syna Odedova, vzchopil se a odstranil ohavnosti z celé judské a benjamínské země i z měst, která zabral v Efraimských horách. Obnovil také Hospodinův oltář stojící naproti předsíni Hospodinova chrámu.
2 Letopisů 15:2‭-‬8 B21