O spravedlnosti jinak, než jsme zvyklí

(Pokračování)

Abychom se mohli posunout dále v tom, jak být spravedlivým vedoucím, musíme si říct, co je vlastně spravedlnost. Jak obecně funguje Boži spravedlnost. Jsme zvyklí z církve mluvit, že spravedlnost je Kristus, že jsme ospravedlněni v Kristu a také, že naše spravedlnost je skrze víru v Krista. Všechno to mohu  nazvat pravdivými výroky, ale stále jsem se nedověděl, co je vlastně spravedlnost Boží. V čem spočívá spravedlnost Kristova.

Jen několik veršů, které nám ukazují na Boži spravedlnost.

Vždyť Hospodin, váš Bůh, je Bohem bohů a Pánem pánů, Bohem velkým, mocným a hrozným, který nikomu nestraní a nepřijímá úplatek, zjednává právo sirotkovi a vdově, miluje příchozího a dává mu pokrm a oděv.
Deuteronomium 10:17‭-‬18 CSP

Nebudeš šířit klamnou zprávu. Nepřipojíš se k ničemovi, abys byl zlovolným svědkem. Nepůjdeš s davem za špatnostmi. Nebudeš svědčit při sporu tak, že se nakloníš k většině a převrátíš právo , ani nebudeš nadržovat chudému při jeho sporu.
Exodus 23:1‭-‬3 CSP

Cokoli děláte, dělejte z duše jako Pánu, a ne lidem. Vždyť víte, že od Pána dostanete za odměnu dědictví. Pánu Kristu služte! Neboť kdo činí zlé, dostane zpět to , co zlého učinil. Bůh nikomu nestraní.
Koloským 3:23‭-‬25 CSP

Petr otevřel ústa a řekl: “Opravdu nyní chápu, že Bůh nikomu nestraní, ale v každém národě je mu milý ten, kdo se ho bojí a činí spravedlnost.
Skutky 10:34‭-‬35 CSP

Slýchali jste, že bylo řečeno: ‚Miluj svého bližního a svého nepřítele měj v nenávisti.‘ Já vám však říkám: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Tak budete synové svého Otce v nebesích. On přece dává svému slunci vycházet na dobré lidi i na zlé a posílá déšť na spravedlivé i nespravedlivé. Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“
Matouš 5:43‭-‬45‭, ‬48 B21

Kristova láska nás zavazuje. Jsme totiž přesvědčeni, že jeden zemřel za všechny, a tak zemřeli všichni. On zemřel za všechny, aby ti, kdo žijí, nadále nežili sami pro sebe, ale pro toho, který za ně zemřel a vstal z mrtvých.
2 Korintským 5:14‭-‬15 B21

Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl věčný život. Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něj spasen.
Jan 3:16‭-‬17 B21

Obecná Boží spravedlnost je rovný přístup ke všem a stejný přístup pro všechny k Bohu. To je spravedlnost. Mít stejnou šanci jako ostatní. Mít jistotu, stejného Božího pohledu jako maji ostatní….       To je to, s čím bojujeme jako vedoucí. Vidět všechny lidi stejně a dávat jim stejnou šanci a stejné možnosti přístupu k věcem, rozhodnutím, vztahům, službě. Lidé musí mít stejné možnosti. To, jak snimi naloží je již jiná věc. Stejně tak musí mít stejnou šanci na naše odpuštění, milosrdenstvi, lásku, důvěru…  Pokud jako vedoucí a to na všech stupních vedení  budeme jednat s takovou spravedlností, pak naše společenství budou vyhledávaná právě pro Boži spravedlnost v nich.

Vždyť i Bůh ve své spravedlnosti učinil naše spasení skrze víru, protože uvěřit můžeme všichni, bohatí i chudí, silní i slabí, uznávaní i odstrčení, chytří i hlupáci. Máme stejnou možnost se rozhodnout. Bůh to tak učinil. „To je dobré a milé před Bohem, naším Zachráncem, který chce, aby byli všichni lidé zachráněni a přišli k poznání pravdy.“ 1 Timoteus 2:3‭-‬4 CSP Bůch chce, aby všichni lidé byli zachráněni, a proto jim dal všem stejnou příležitost k rozhodnutí včetně odmítnutí, aby se zachoval spravedlivě.

Je tady však další rovina spravedlnosti. Rovina uvěřivšího v Krista a Boži pohled na něho. O tom však opět příště.

Modlitba: Bože, prosím, vlož do mého srdce tvůj pohled na spravedlnost, učin mé srdce spravedlivé, abych mohl podle něj jednat se sebou, ale i s lidmi kolem mne. Prosím, abych se na všechny mohl dívat stejným pohledem milosrdenství a byl ochoten přijímat všechny stejně.

(Pokračování příště)