Hřích 2

Pokračování.

Z toho, co jsem psal o hříchu, vyplývá, že hřích je mocnost. Velká mocnost. Ďábelská mocnost. Sám Satan. Duch Boží je jeden a provází ty, kteří se vydali Kristu. Je však mnoho jiných duchů, kteří slouží Satanu a jeho knížectví. Nazývame je různě, ale všichni mají jedno společné a to hřích. Jejich podstatou je hřích a následkem jejich působení je hříšné jednání přinášející lidem věčnou smrt. Oni sami jsou hříchem, který čeká u dveří.
Oni jsou tím našeptávačem, oni jsou těmi, kdo pokouší, oni jsou těmi, kdo panují nad těmi, kteří nemají v životě Krista. Pavel píše, že skrze zákon je poznání hříchu, ale hřích tady panuje od Adama a Evy. Hříchem se pojmenovává často hříšné jednáni, ale jednání nemá moc. Nepanuje. Démoni ano. Adam s Evou vlastně odevzdali své pravomoci ve prospěch Satana, ve prospěch hříchu, který začal panovat. Mnozí s tím, co píši nemusí souhlasit, ale vycházím jak z Písma, tak ze skušeností. Lidé vědí, co je dobré, chtějí dobro dělat, ale nemohou. Nemohou proto, že jsou pod mocností, která jim to nedovolí.

První zákon (přikázání), který Bůh dal je: Hospodin Bůh člověku přikázal: „Z každého stromu v zahradě můžeš svobodně jíst, kromě stromu poznání dobra i zla. Z toho nejez, neboť v den, kdy bys z něj jedl, jistě zemřeš.“ Genesis 2:16‭-‬17 B21 Do této doby Adam s Evou neměli jak být pokoušeni Satanem. Pokud není zakon,  není možné někoho pokoušet k hříšnému jednání, protože mohu všechno. Zákon nebo jinak Boži přikázání nám ukazují, co je dobré, Bohu milé, co je čisté a vedouci do Božího království,  ale zároveň vzniká prostor pro pokušitele. Pro lháře a původce hříchu, aby nás sváděl k překročení těchto přikázání. Dělá to přes naše těla. Oči, uši, duši, emoce, pudy… vzbuzuje v nás žádosti. Ať tedy hřích nevládne ve vašem smrtelném těle, tak abyste poslouchali jeho žádosti;…
Římanům 6:12 CSP Jsou to žádosti hříchu, které naše těla poslouchají. Kterým nemohou odolat. Jsou hříchem oklamáni. Tak jako Eva. Hřích sám sebe nenazve hřichem, ale vymyslí si tisíce možností, jak člověka oklamat. Také má moc, ze které se člověk nedokáže dostat. Někkdy jsou to velmi těžké věci, kde vidíme přímo  démonické jednáni, jindy jsou malé a nenápadné. Všechny nás však zotročují ať již veřejně nebo tajně. Jsme otroky hříchu.

Je důležité si uvědomit tyto věci, abychom mohli žít život ve svobodě a nepodléhat více hřichu.

O tom zítra.