Zamyšlení na každý den. Vinice II.

177467-original1-hvf59Když jsem včera psal o lásce a vztahu vinařů k vínu, připomnělo mi to slova Ježíše o nebeském Otci. „Já jsem ušlechtilá réva a můj Otec je vinař. Každou ratolest, která ve mně nenese ovoce odřezává, a každou, která nese ovoce čistí, aby nesla více ovoce….“ Uviděl jsem obraz, jak prochází kolem vinného kmene, probírá se listím a sleduje výhonky. Pozná, který výhonek ponese víno, a který zůstane planý. Jemně, aby nepoškodil ty plodné, odstřihne ten planý. Je v tom láska, láska ke kmeni a láska k těm výhonkům, které ponesou, nebo již začali nést ovoce.
liování 059Další obraz byl, jak drží hrozen ve své dlani, s láskyplnou péčí si ho prohlíží a říká si „ano, z toho bude dobrá šťáva“ a vkládá ho do lisu. Pak koštuje šťávu, čistou šťávu bez peciček a dužiny. Dělá mu radost.

Jednou jsem nakupoval víno ve velkém. Před mnoha lety. Vinař, který mi ho prodával, mi vysvětlil jak se uchovává nezkalené. Zapálenými sirnými papírky, které se vkládají do sudů. Někdo to dělá několikrát. Pokud je toho „čištění“ hodně, bolí pak z takového vína hlava.
Ježíš o sobě mluví, že je ušlechtilým kmenem. Také víme, že z dobrého stromu je dobré ovoce. My jsme těmi ratolestmi, tedy i v nás koluje ušlechtilá míza a neseme dobré ovoce. Je to Bůh sám, který nás čistí. Z jeho lisu vychází ušlechtilé víno, které nepotřebuje síru, ze které bolí hlava.
Někdy se snažíme být „čistí“ sami od sebe. Máme na to mnoho návodů a způsobů. (dokonce Biblických) Máme svůj sirný papírek. Chceme se „pročistit“ sami, abychom nemuseli projít lisem, který nás zbaví všeho, co není Boží. Namísto čistoty se nám může stát, že se však staneme bolehlavem pro ty, kteří nás koštují.
Dovolme našemu nebeskému Otci, aby to byl on, kdo nás pročistí, přepálí, aby se nečistota (struska) ukázala a oddělila od toho ušlechtilého. Mnohdy potřebujeme lis, aby vyteklo to nejlepší, někdy tavnou pec, aby se oddělila struska od zlata. Bez toho to však nejde. Struska a nečistoty jsou moje JÁ. Zlato a čistota je ON. Podle mne nebo podle Něho?
Jsme zlatem, jsme ušlechtilým vínem, ale stále potřebuje Boží pročištění od našeho JÁ.

Napsat komentář