Zamyšlení na každý den. Co posiluje naději a lásku?

rozžhavit naději orangePro jednoho malého podnikatele, pracovali tři zaměstnanci. Byli spokojeni. Dělali práci, kterou měli rádi. Dostávali pravidelně plat, který odpovídal jejich nasazení. Firmě se dařilo, jejich platy tomu odpovídali. Šéf byl přímý, držel slovo. Měli ho rádi i jeho firmu. Jednoho dne si šéf přivedl domů přítelkyni. Začal zanedbávat firmu, nestaral se o zakázky. Staral se spíše o dovolené se svou přítelkyní. Firma začala mít problémy. Pracovníci se snažili firmu co nejvíce podržet v této nepříznivé době. mysleli, že to šéfa přejde. Byly měsíce, kdy byli i bez platu. Pak se jednoho dne, dověděli, že jejich platy šli na koupi nového auta pro šéfovu přítelkyni. Když to zjistili, jejich nadšení pro firmu úplně ochablo.  Byl tu ještě jejich vztah se šéfem. Nechtěli ho i firmu nechat padnout. Vzali své úspory a investovali je do firmy a postavili ji znovu na nohy. V té chvíli šéf polovinu firmy přepsal na svou přítelkyni. To byla poslední kapka. Zaměstnanci již ztratili veškerou naději do budoucna a opustili firmu. Skončilo jejich nadšení a láska pro firmu i pro šéfa. Firma nakonec zkrachovala. Stali se nedůvěřivými a nikdy již pro žádnou firmu nedokázali pracovat s takovým nadšením a láskou.
Nespravedlnost šéfa zničila naději zaměstnanců do budoucnosti. S ní odešla i lásky k firmě a víra, že se může něco ve světě mezi lidmi změnit.
Spravedlnost je velmi důležitá. Lidé touží po spravedlnosti, potřebují vidět spravedlivé jednání. To jim totiž dodává naději do budoucnosti.
Jako křesťané potřebujeme jednat spravedlivě, co nejvíc to jde. Nebát se zastat tam, kde vidíme nespravedlnost. Lidé nás pozorují a podle nás hodnotí Boha. Naše spravedlivé jednání jim může dodat naději, že existuje něco lepšího, že je budoucnost. Může to být i cesta k víře, k Bohu a lásce k němu. Ti, kteří se setkali s nespravedlivým jednáním od nás křesťanů, již nepřijdou do společenství. Ve světě mají dost nespravedlnosti. Měli naději, že v církvi ji najdou. Ale…
„Protože se rozšíří špatnost (nespravedlnost), láska mnohých vychladne.“ (Mat. 24)
Nebuďme těmi, kteří to budou podporovat, ale naopak svým dobrým a spravedlivým jednáním posilujme naději pro druhé a žhavme jejich lásku.

 

 

Napsat komentář