Zamyšlení na každý den. Světlo a tma.

„Světlem těla je oko. Je-li tedy tvé oko čisté, celé tvé tělo bude mít světlo. Je-li však tvé oko špatné, celé tvé tělo bude ve tmě. Jestliže i světlo v tobě je temné, jak velká bude potom tma?“ Matouš  6:22:23

O čem tady Ježíš mluví? Znamená čisté a co špatné oko? Určitě to nemá spojitost se zdravým nebo nemocným okem. Když máme chřipku, nebo kdy je žena těhotná, nebo máme nějaký zánět, máme ve většině případů zakalené oči. Neznamená to, že naše oko není čisté, nebo že je špatné. Mnohdy se dá dokonce v očích poznat, zda se věřící vrátil ke svým předchozím hříchům, ale není to vždy a nedá se podle toho řídit. O čem tedy Ježíš mluví? Jedná se o to, jak se na věci díváme.
Čistým je vše čisté. Avšak poskvrněným a nevěřícím  nic není čisté, ale je poskvrněná jak jejich mysl, tak svědomí. (Titovi 1:15)
Jakým okem se díváme kolem? Závistivec se bude dívat okem, které porovnává, ješita okem, které soudí a vztahuje všechno na sebe, oko smilníka vyhledává smilstvo, oko intrikána bude za vším hledat nějaký důvod, oko zbabělce bude vidět za vším a ve všem nebezpečí, oko hříšníka najde hřích i tam kde není, oko….

Oko Božího dítěte, hledá Boha a jeho dílo. Raduje se a věří, má naději pro to, co vidí. Čisté oko je oko milosti a požehnání.

Jakým okem se díváme na svět?
Je pro nás světlem nebo tmou?

Napsat komentář