Zamyšlení na každý den. 6. dobrá zpráva – spravedlnost od Boha

Žádná zbraň vyrobená proti tobě se nesetká se zdarem, každý jazyk, jenž proti tobě povstane na soudu, usvědčíš ze svévole. Toto je dědictví Hospodinových služebníků, jejich spravedlnost je ode mne, je výrok Hospodinův.“ (Izaiáš 54:17 [CzeCEP])

Kdo je spravedlivý? Člověk má  sám v sobě svědomí, které ho vede ke dvěma důležitým věcem.
1. Chce se očistit, protože svědomí ho usvědčuje z nepravostí. Ať již vůči jiným nebo vůči sobě. Snaží se to napravit různými skutky. Časem zjistí, že to svědomí neuspokojí. Je to neustálý kolotoč, který nevede k tomu, aby se člověk stal spravedlivým. Naopak k neustálé nespokojenosti sám se sebou.

2. Nespokojenost a prázdnota nás vede k hledání duchovních věcí v naději, že najdeme rovnováhu – spravedlnost pro náš život. Neumíme to pojmenovat, ale hledáme to.

Vyrostl jsem v komunistickém školství. Víra byla potlačena. Stačilo vysvětlení, že lidé věřili v Boha nebo v zázraky proto, že neměli poznání přírody, poznání fyzikálních zákonů a pod. Dnes, kdy technika je mnohem dál než v době, kdy jsem chodil do školy, přibývá věřících. Lidé hledají duchovno v nejrůznějších náboženstvích a okultních praktikách.
Domnívají se, že když budou vyrovnávat zlo ve svých životech dobrými věcmi, dojde k rovnováze a budou vnitřně (ve svém svědomí) uspokojeni. Časem zjistí, že to nefunguje a stále jim něco k pokoji chybí. Proto hledají dále, nebo se snaží svědomí potlačit.

Neexistuje rovnováha dobra a zla, která by vedla ke spravedlnosti a očištění svědomí. uvedu příklad:: Pokud někoho stazím autem a zabiji ho, nebo vážně zraním, nevyrovnám to tím, že budu hodit pomáhat a financovat dětský domov. Pořád někdo zemřel, nebo má trvalé následky a to nemohu odčinit, ani vymazat ze svého života. Bude se to vracet. Podobně je to se zraněními ve vztazích, které nejde napravit tím, že budu mít jiné dobré vztahy apod.
Zlo se nedá vyrovnat dobrem. Zůstane zlem a bude se nám připomínat.
Jak z toho ven?

Bůh zaslibuje svým dětem – služebníkům, že jejich spravedlnost je od něho samotného. Co to znamená a jak se to může stát?
1. Vírou v Ježíše Krista, který sňal smrtí na kříži z lidí hříchy. (hřích je to, co člověk dělá v rozporu s Boží pohledem) To, co mne přivedlo k Ježíši bylo, že mi někdo chce odpustit. Věděl jsem,  jak špatně na tom jsem, to mi nikdo nemusel říkat, ale potřeboval jsem odpuštění, abych se přestal užírat, aby ustal pocit obvinění, který mne nutil utíkat před věcmi i lidmi. Vedl mne k tomu, že stejně nemá nic smysl.
Když jsem zjistil, že mi někdo chce odpustit a vzít vše na sebe, nevěřil jsem tomu, že by někdo takový byl. Pak jsem to zkusil, protože jsem nesmírně toužil po odpuštění. Promluvil jsem k Ježíši, kterého jsem neviděl, ani necítil a neznal. Požádal ho o odpuštění.
Pak se to stalo. Všechno ze mne spadlo. Přišel vnitřní pokoj a já cítil Boží přítomnost. Několik let (někdy ještě i dnes) mi mé zlo připomínali lidé, ale uvnitř mám pokoj.
Ježíš to vzal na sebe a Bůh mé hříchy vzdálil od mého srdce tak, jako je vzdálený východ od západu.

2. Prázdno a věčné hledání (jak často se člověk cítí sám i uprostřed přátel), nejistota ze sebe sama a z toho, co člověk dělá, hledání nějakého smyslu. Pokud nevidím spravedlnost, nenacházím ani smysl pro život. Člověk touží po ušlechtilých věcech, ale bez spravedlnosti to nejde.
To najednou přichází s příchodem Boží přítomnosti v mém životě. Není to, že se stávám já osobně spravedlivým a dokonalým – to je dlouhý proces na celý zbytek života, ale je ve mne přítomná Boží spravedlnost, sám spravedlivý Bůh skrze Ducha svatého.

S ním přichází pokoj a skutečná vyrovnanost a nasycení. To, co můj vnitřní člověk tak hledal a po čem toužil, přišlo a já mohu spočinout v pokoji. Nemusím se již pachtit a hledat, nemusím se snažit dělat takzvané dobré skutky, abych něco vyrovnal a pod.
Pokoj mi dodává spravedlnost od Hospodina. Teď mohu jít a sloužit Bohu, jak on chce a v jeho síle. Teď jsem připraven konat dobré dílo, které pro mne On předem připravil.

Dobrá zpráva je: Nemusíš již hledat a budovat svoji spravedlnost, kterou stejně nenajdeš, uspokojovat své svědomí, které stejně neuspokojíš, ale je tu pro tebe spravedlnost od Hospodina.
Raduj se, Bůh tě činí spravedlivým svou spravedlností. Jsi spravedlivý.

 

Napsat komentář