Zamyšlení na každý den. Jedno slovo. Toto.

Amen, pravím vám, že nepomine toto pokolení, než se toto všechno stane.

Stalo se vám, že jste dlouho něco nechápali a nechápali ( i několik let) a pak najednou vám svitlo a zjistili jste, jak to je. Přitom to bylo po celou dobu naprosto jasné, jen vy jste to neviděli, nebo neporozuměli. Znáte to?
Já jsem to měl u tohoto verše. Pro pochopení přidám celou pasáž:   Když seděl na Olivové hoře a byli sami, přistoupili k němu učedníci a řekli: „Pověz nám, kdy to nastane a jaké bude znamení tvého příchodu a skonání věku!“  Ježíš jim odpověděl: „Mějte se na pozoru, aby vás někdo nesvedl.  Neboť mnozí přijdou v mém jménu a budou říkat ‚já jsem Mesiáš‘ a svedou mnohé.  Budete slyšet válečný ryk a zvěsti o válkách; hleďte, abyste se nelekali. Musí to být, ale to ještě není konec.  Povstane národ proti národu a království proti království, bude hlad a zemětřesení na mnoha místech.  Ale to vše bude teprve začátek bolestí.  Tehdy vás budou vydávat v soužení i na smrt a všechny národy vás budou nenávidět pro mé jméno.  A tehdy mnozí odpadnou a navzájem se budou zrazovat a jedni druhé nenávidět;  povstanou lživí proroci a mnohé svedou  a protože se rozmůže nepravost, vychladne láska mnohých.  Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen.  A toto evangelium o království bude kázáno po celém světě na svědectví všem národům, a teprve potom přijde konec.  Když pak uvidíte ‚znesvěcující ohavnost‘, o níž je řeč u proroka Daniele, jak stojí na místě svatém – kdo čteš, rozuměj –  tehdy ti, kdo jsou v Judsku, ať uprchnou do hor;  kdo je na střeše, ať nesestupuje, aby si vzal něco z domu;  a kdo je na poli, ať se nevrací, aby si vzal plášť.  Běda těhotným a kojícím v oněch dnech!  Modlete se, abyste se nemuseli dát na útěk v zimě nebo v sobotu.  Neboť tehdy nastane hrozné soužení, jaké nebylo od počátku světa až do nynějška a nikdy již nebude.  A kdyby nebyly ty dny zkráceny, nebyl by spasen žádný člověk; ale kvůli vyvoleným budou tyto dny zkráceny.  Tehdy, řekne-li vám někdo: ‚Hle, tu je Mesiáš nebo tam‘, nevěřte!  Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.  Hle, řekl jsem vám to už předem.  Když vám řeknou: ‚Hle, je na poušti‘, nevycházejte! ‚Hle, v tajných úkrytech‘, nevěřte tomu!  Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.  Kde je mrtvola, slétnou se i supi.  Hned po soužení těch dnů se zatmí slunce, měsíc ztratí svou zář, hvězdy budou padat z nebe a mocnosti nebeské se zachvějí.  Tehdy se ukáže znamení Syna člověka na nebi; a tu budou lomit rukama všechny čeledi země a uzří Syna člověka přicházet na oblacích nebeských s velkou mocí a slávou.  On vyšle své anděly s mohutným zvukem polnice a ti shromáždí jeho vyvolené do čtyř úhlů světa, od jedněch konců nebe ke druhým.  Od fíkovníku si vezměte poučení: Když už jeho větev raší a vyráží listí, víte, že je léto blízko.  Tak i vy, až toto všecko uvidíte, vězte, že ten čas je blízko, přede dveřmi.  Amen, pravím vám, že nepomine toto pokolení, než se to všechno stane.
(Matouš 24:3-34 [CzeCEP])

Dlouho jsem si myslel, že se jedná o pokolení, které vidělo chodit Ježíše po zemi. Vzal jsem to tak, že Ježíš mluví k lidem kolem sebe. Pak mi ale nedával smysl konec této části: Amen, pravím vám, že nepomine toto pokolení,než se toto všechno stane. Proč?
Protože zde Ježíš mluví o konci časů. Najednou to ale vypadá, jako by se to mělo vztahovat na pokolení, které v té době žilo. Pak by to nebyla pravda. Nechápal jsem to, ale nechal jsem to tak.
Po mnoha letech jsem se k tomu vrátil a najednou  jsem jasně viděl, o čem to je.
Tak i vy (budoucí pokolení), až toto všecko uvidíte, vězte, že ten čas je blízko, přede dveřmi . Amen, pravím vám, že nepomine toto pokolení (to pokolení, které to vše uvidí), než se to všechno stane.
Najednou to dává všechno smysl. Že?
Navíc, když o tom přemýšlím nyní, nejsme tím pokolením, ke kterému Ježíš těmito verši mluví, právě my? Není to o našem pokolení, že nepomine, než se to všechno stane? Co myslíš?