Zamyšlení na každý den. Poslušnost je víc než oběť.

Samuel řekl: Má Hospodin zalíbení v zápalech a obětech jako v poslouchání Hospodina? Hle, poslouchat je lepší než oběť, dávat pozor je víc než tuk beranů. (1. Samuelova 15:22 [CzeCSP])

Často mluvíme o oběti chval a uctívání. O finančních obětech. (sbírkách a obecně dávní) Asi bych našel v současném církevním životě více slovních spojení se slovy oběť, oběti. Co je oběť. Co znamená. Někde se ještě rozlišují starozákonním způsobem.
Jen kolik setkání za měsíc se v naší zemi koná, které se nazývají obětí chval.
Ano, určitě se Bohu líbí, když ho jeho lid uctívá a chválí. Musí to být však nejen ústy. Je jednoduché dojet někam, kde je setkání k uctívání a kde zní chvály Bohu. Slyšel jsem některé mluvit o jejich oběti, kterou přinesli. Obětí mysleli peníze na benzín, čas, který strávili cestou i samotným setkáním apod. Co je to za oběť, když zpíváme, když se modlíme? Nakonec to není obětí pro Boha, ale pro nás. My tím něco získáváme. Ne Bůh.
Chvála a úcta, to by mělo být samozřejmostí, součástí našeho života, že naše srdce ctí a chválí Boha.  My to nazýváme obětí.
Jsou dvě věci, které jsou nad naše oběti a chválu a uctívání, které jsou důkazem pro Boha i lidi kolem nás, že ho skutečně milujeme a ctíme.
Tou první je již zmíněná poslušnost. Je jednodušší zpívat, modlit se než poslechnout a udělat to, co Bůh nám říká, že máme dělat.
Tou druhou je milosrdenství, i když i to vlastně souvisí s poslušností: Jděte a naučte se, co znamená: Milosrdenství chci, a ne oběť. … (Matouš 9:13 [CzeCSP])

Jsou k ničemu naše modlitby, naše uctívání a chvála z našich úst, když nejsme poslušni tomu, co nám říká Bůh. Když děláme, že neslyšíme hlas Ducha svatého. Když se rozhodujeme, že si budeme dělat věci podle sebe. Když nemáme v životě milosrdenství s lidmi.
Verše v Samuelovi pokračují takto:
Protože vzpoura je jako hřích věštby a vzdor je jako zlo domácích bůžků….. (1. Samuelova 15:23 [CzeCSP])

Můžeme být ve vzpouře a ve vzdoru, i když Bohu obětujeme ty naše oběti. Můžeme být jako Saul, i když budeme tancovat a zpívat jako David. Je o to naší poslušnosti a milosrdenství.

(Oběť je skutečně to, co nás něco stojí. Vzdáváme se toho dobrovolně, i když je to pro nás někdy těžké se toho vzdát a dát to Bohu, ale pro něho to uděláme. Z lásky. Aspoň podle mne.)