Zamyšlení na každý den. Dokonané jest.

Když Ježíš okusil octa, řekl: „Dokonáno jest.“ Naklonil hlavu a odevzdal ducha. (Jan 19:30 [CzeCSP])

Včera večer jsme byli na návštěvě u přátel. Při společné modlitbě mi přišlo slovo: „Kdybyste prožili moje -dokonáno jest-, neměli byste již nikdy strach“.

Když vám nějaký stavitel staví dům, nakonec za vámi přijde s klíči od domu a řekne: “ Je hotovo, tady je dům. Můžete se nastěhovat.“ Možná budete po nějakém týdnu něco reklamovat, protože vždy se u lidí najde nějaká chybička.
U Boha, ale chybu nenajdeme. On již téměř před dvěma tisíci lety svoji stavbu dokončil a předal lidem od ní klíče. U této stavby nemusíme nic reklamovat. Vše je dokonalé a dokončené. Jediné musíme udělat, vzít si od něho klíček (víru) a začít bydlet (žít v tom) v tom, co pro nás postavil (udělal).
Dokonáno jest znamená, že již není nepřítel, který by nás porazil.
Je poražena smrt (budeme vzkříšeni), je poražen hřích, který smrt přináší, je poražena nemoc, prokletí,… On je totiž již poražený. Tak i vše, čím nás může ohrozit. Každý problém, kterým se nás snaží trápit a strašit nepřítel, je již poražený. „Dokonáno jest“ znamená, že již je vyřešena každá krizová situace. Dokonáno jest znamená: „Požádáte–li [mne] o něco v mém jménu, já to učiním.“ (Jan 14:14 [CzeCSP])
Máme i návod jak začít žít v domě zaslíbení, které Ježíš připravil svým „dokonáno jest“: Ježíš jim na to řekl: „Mějte víru Boží. (Marek 11:22 [CzeCSP]) To znamená mít vloženou víru Bohem do našeho nitra v „dokonáno jest“ a ve všechno, co to znamená. Ne to jen vědět, mít to v hlavě a někdy, kdy nám teče do bot to vyznávat naší pusou a naším mozkem, ale mít to někde uvnitř nás, jako součást nás samotných. To musí udělat pouze Bůh v nás. Duch svatý. Prosme o to, žádejme o to, tlučme o to.

To je to, o čem ježíš mluví: „Zůstanete–li ve mně a zůstanou–li mé výroky ve vás, požádejte, oč chcete, a stane se vám.“ (Jan 15:7 [CzeCSP]) Pokud zůstane v nás Ježíšovo „dokonáno jest“, pak tam zůstane se vším, co to znamená. S dokonalým vítězstvím a úplnou porážkou našeho nepřítele.