Zamyšlení na každý den. Pohodlí domova.

Cestou mu někdo řekl: „Budu tě následovat, kamkoli půjdeš.“  Ježíš mu odpověděl: „Lišky mají doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kde by hlavu složil.“  Jiného vyzval: „Pojď za mnou!“ On ale řekl: „Pane, dovol, ať nejdřív odejdu a pochovám svého otce.“  Ježíš mu odpověděl: „Nech mrtvé, ať pochovávají své mrtvé; ty pojď rozhlašovat Boží království!“  Další mu řekl: „Pane, půjdu za tebou, ale dovol, ať se napřed rozloučím se všemi doma.“  Ježíš mu odpověděl: „Kdo se chopí pluhu a ohlíží se zpátky, nehodí se pro Boží království.“  (Lukáš 9:57-62 [CzeB21])

„Budu tě následovat, kamkoli půjdeš.“ Řekl jsi to Ježíši? Možná ne tak přesně, ale nějak podobně, například: „Chci ti sloužit“,nebo „Už budu stále s tebou“ apod. Věděl jsi, co všechno to znamená? Ježíš muži, který ho ujišťuje říká: „Připrav se na to, že nebudeš mít kam složit hlavu. Budeš jako já tady, budeš bez domova.“ Říká to i nám.
Kam se rád vracíš? Máš své zázemí? Kde si říkáš „konečně doma“? Co je pro tebe domovem? Místnost, kde máš soukromí? Vana plná teplé vody a dobrá hudba? Ticho a bezpečí stěn za zavřenými dveřmi? Vůně jídla z kuchyně a maminčin koláč? Manželka nebo manžel a děti? Zahrádka s květinami a zeleninou?
Ježíš se ptá: „Chceš mne následovat?“

Je skvělé mít místo, kde se cítím bezpečně. Místo, kam se mohu po celodenní práci nebo službě vrátit a vědět, že tady budu mít klid a zázemí. Místo, o kterém mohu říct, že je to můj domov. Není nic špatného na tom mít místo, kam se rád vracím a kde mohu načerpat a odpočinout si, aniž bych potřeboval být stále ve střehu, stále v nějakém boji nebo vypětí. Místo, které je mi příjemné a kde se cítím dobře. Ovšem i takové místo se nám může stát pastí.
1. Past – pohodlný život. Služba není o pohodlí, ale o obětech, které se právě často dotýkají toho, že se svého pohodlí potřebujeme vzdát. Vstát a vyjít.
Na pohodlí se rychle zvyká a těžko se opouští. Mnoho služebníků a služebnic svoji službu opustilo, místo aby předalo to, co jim Bůh dal a svěřil, protože zakusilo pohodlný život a nechtělo se ho již vzdát. (Paradoxem je, že služba některým „toto pohodlné místo“ dala.) Je to podobné jako závislost na alkoholu, nebo drogách. Vždy si najdeš výmluvu, proč nechceš opustit pohodlný domov. Dokonce svoji pohodlnost někteří povyšují na službu. Tak jako alkoholici vždy najdou výmluvu proč pijí a nikdy nepřiznají, že jsou závislí. „Když Pán po mne bude chtít opustit tento způsob života, tak to udělám, ale teď to po mne nechce. Nic to pro mne neznamená.“ „Když to bude nutné, přestanu pít, ale teď to nutné není. Nejsem alkoholik“
2. Past – strach. Bezpečí pohodlného domova nás může dovést až ke strachu z toho, co se děje venku. Uzavřeme se doma, protože venku na mne číhá jen nebezpečí, stres a napětí, zklamání z lidí. Tam mne ďábel pronásleduje. Tady jsem v bezpečí. Nejen, že se uzavřeme doma, ale místo abychom lidem sloužili, začnou nám lézt na nervy.
3. Past – budování pohodlí. Pohodlné prostředí nás může natolik zotročit, že pak začneme jemu sloužit a vylepšovat svůj domov a vylepšovat… Přestaneme dávat finance na Boží věci, protože je potřebujeme na zkvalitnění svého života. Pak přestaneme chodit do sboru a sloužit, protože nemáme čas. Vylepšujeme si a vylepšujeme si domov. Nakonec nám lidé a církev začnou být lhostejní.

Ve všech případech míjíme cíl. A to je hřích. Možná si připadáme jako skvělí křesťané, ale míjíme se cílem. Jako křesťané zde nejsme proto, abychom prožili pohodlný a bezpečný život, ale abychom následovali Ježíše.
Udělal jsi si domov tady na zemi? Kde se cítíš bezpečný? Hledáš pohodlí v tom, jak se ti bydlí? Není to o tom, že musíš hned vše opustit, ale o tom zjistit jak na tom jsi. Co ti brání se vydat plně Ježíši. Uvidět to, že ukazuješ na závislé, ale sám potřebuješ vysvobodit ze závislosti na pohodlnosti.
Ježíš říká, že nemá domov. Nemá ho tady na zemi, ale ve svém království. A my? Kde ho máme ty a já?

Jediný domov tady na zemi, který Ježíš může přijmout, je jeho domov v nás skrze Ducha svatého. Ale abychom mu to mohli plně dopřát a aby se cítil u nás skutečně domu, musíme také vzdát své závislosti na pohodlí.