Zamyšlení na každý den. Bílo černé, černo bílé.

Již jsem se jednou zmínil o tom, že s přibývajími lety, čím dál tím méně rozsuzuji co je bílé a co černé. Ještě před deseti lety jsem s tím neměl žádný problém a velmi rychle jsem to dokázal rozhodnout: toto je bíle a toto černé.
Není to tím, že bych za tu dobu začal dělat kompromisy, ale zkušeností, že to, co se nám může zdát bílé, může zčernat a co je napovrchu vidět jako černé, může uvnitř schovávat bílé. Podobně jako ředkvičku vidíme nejdřívě červenou, když se do ní zakousneme, vidíme, že je ve skutečnoti bílá. Tyto moje zkušenosti mi pomáhají posuzovat lidi méně a méně. Více se spoléhám na evangelium, než na svůj úsudek:… Nestydím se za evengelium, neboť…. V něm se zjevuje Boží spravedlnost z víry k víře, jak je napsáno: „Spravedlivý z víry bude živ“ (Římanům 1:16-17 CSP)
Kdo žije z víry, žije ve spravedlnosti. Je spravedlivý. Jednoduché poznání. Pokud přestáváš žít z víry, odcházíš z Boží spravedlnosti a Boží sláva přestává být na tobě. Naopak na těch, kteří žijí z víry, spočívá Boží sláva.
Víc nepotřebuji vědět. Mám klid od posuzování. „Není spravedlivého, ani jednoho… Všichni (tedy i já) se odchýlili, společně se stali nepotřebnými, není kdo by činil dobro, není ani jeden.“
Bůh se nám dal poznat ve stvoření kolem nás. Dal nám poznat skrze Zákon (Židům), skrze svědomí (pohanům), co je dobré a co špatné, přesto nejsme schopni to pro svou špatnost uchopit a jednat dobře. Samotné poznání nás nezmění, je dobré jen k tomu, aby nás usvědčilo z hříchu. Přesto je dobré, pro naše usvědčení, abychom došli k tomu, že nejsme schopni se sami vymanit z jeho moci. Poznat, že potřebujeme osvobodit z moci a prokletí hříchu. Potřebujeme zachránce – Spasitele.
Bůh ho dal a evangelium je dobrá zpráva o tomto Spasiteli Ježíši Kristu. Je to zpráva o poražení hříchu a jak mohu toto vítězství nad hříchem přijmout pro svůj další život. Tím získat to, co mi od počátku jako člověku náleží, pokoj, věčný život, království Boží, Boží synovství, Boží slávu ve svém životě a spravedlnost. Proto se již nemusím dívat okem soudce, kterí ví, co je bílé aco je černé, ale nachat to na evangeliu, které samo ukáže.
Nenechme se vyprovokovat tím zlým k tomu, abychom se stali soudci, vždyť i my bychom byli bez moci evangelia ztraceni ve své špatnosti a nikdy bychom se nedostali z moci a prokletí hříchu.
Ježíš porazil jednou pro vždy moc hříchu nad námi. Dej šanci jiným, aby se i jim dostala tato informace, aby se mohli rozhodnout zda se stanou vítězi nad hříchem, nebo zůstanou dál v jeho otroctví. Je to lepší než soudit a posuzovat. Pamatuj, že někomu ho stačí slyšet jednou, jiný ho potřebuje slyšet „víckrát“.