Zamyšlení na každý den. Ovoce Ducha a Láska.

Ovocem Ducha je pak láska, radost, pokoj, trpělivost,, laskavost,dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání. (Galatským 5:22)

Když jsem připravoval prvních sto zamyšlení pro vytištění, upoutala mne znovu trpělivost. V zamyšlení jsem psal o tom, že trpělivost je součástí lásky. Nejen trpělivost. Pokud bychom měli popsat lásku, pak budeme mít problém se vyjádřit. Pavel ji popisuje jejími vlastnostmi: trpělivá, dobrotivá,nerozčiluje se, nepočítá zlo, všechno snáší, neraduje se z nepravosti, ale raduje se spolu s pravdou, všechno snáší, všemu věří, ve vše doufá, všechno vydrží. Když si to znovu čtu, vidím obraz Krista. Je tady popis Ježíše Krista. Je to i logické, protože on je Láska.
Bůh je láska. (1.Jan 4:7, 4:16b-17)
Možná si říkáš dobře, to je mi jasné, ale proč o tom píšeš?
Bůh chce, abychom ve všem dorůstali do podoby Krista (Římanům 8:29). Dorůstali. Pokud něco dorůstá, pak to znamená, že se to děje postupně. Není to hned. Je to jako s ovocem Ducha. Také v nás postupně roste. Jak roste, pak se naše láska více a více stává láskou Kristovou. Kristem v nás. Více se podobáme Kristu -Lásce.
Myslíme si, že můžeme ihned dostat lásku Kristovu k lidem. Modlíme se: „Pane, dej mi tvoji lásku k tomu člověku. Potřebuji ho milovat tvou láskou.“ Čekáme, že přide zázrak a my budeme ihned schopni milovat. Že v nás Boží láska bude ihned viditelná a bude skvěle fungovat. Ne. Nefunguje. Musí dorůst. A to od začátku.
Na začátku není láska (je, ale Kristova k nám). Musíme začít od konce, abychom skončili na začátku seznamu u lásky.  Výsledkem pak bude dokonalá láska.
Na konci seznamu ovoce Ducha je sebeovládání. O tom zítra.