Požehnaní

Četl jsem možná dvě nebo tři desítky knih, kde autoři psali o požehnání.  Škoda jen, že mnozí z věřících některé jejich autory odmítli jen proto, že nepochopili, co Boží požehnání znamená a jak se projevuje a na kom. Prostě viděli za požehnáním v těchto knihách  jen peníze a majetek. Tak knihy i s jejich autory odsoudili jako vyučování o prosperitě. Přitom zmínky o penězích a majetku byly jen okrajové a nebyly hlavním tématem knih.  Myslím, že ani neznali skutečný význam slova prosperita. Toto slovo ve skutečnosti znamená prospívat, dařit se. Také označuje stav, po kterém lidé většinou touží. Stav kdy se věci daří, rozvíjejí a dávají dobrou naději do budoucnosti. Samozřejmě pro ekonomy, kteří hodnotí stav firmy nebo organizace mohou být ukazatelem zisky, peníze a majetek. Není to však to hlavní ani pro ekonomy.

Příklad. Ptali se majitele firmy, jejíž pracovníci právě dláždili chodník před rodiným domem, jaký je jeho podnikatelský cíl. Odpověď byla celkem jednoduchá. Poskytnout dobrou službu zákazníkům a svým zaměstnancům možnost práce a tím i výdělku. Pro zákazníka to znamenalo naději na dobře odvedenou práci, pro zaměstnance naději na dobrou výplatu a pro majitele naději, že na základě spokojenosti zákazníka bude mít další zakázky. Taková firma má potenciál do budoucnosti. Má našlápnuto k prosperitě. Nemluví se zde o penězích, ale i ony zde hrají roli. Zákazník jimi platí službu a podnikatel také mzdu svým  zaměstnanců, materiál, daně. Firma se může pomalu rozšiřovat.
Jiný podnikatel může mít za cíl zbohatnout. Předraží zakázku, dá minimální mzdu a hledá, jak se vyhnout daním. Výsledkem je tučné konto. Kdo však z těch dvou je skutečně prosperujícím podnikatelem nebo firmou? Ta, která přináší naději zákazníkům, zaměstnancům i státu nebo ta, která přináší zisk pouze majiteli?

S prosperitou je to stejné jako se slovem peníze. Není to sprosté slovo ani slovo, kterého bychom se měli bát. Ani neurčuje něco ďábelského. To z něho dělá postoj našeho srdce. Milujeme více peníze nebo Boha? Spoléháme se více na majetek nebo na Krista? Hodnotíme člověka podle jeho majetku nebo jeho života s Bohem…?

Hovořit o někom, že prosperuje jen proto, že má velký majetek je zcestné. I takového člověka může provázet nezdar, nemusí se jeho život rozvíjet a může být bez naděje. Znamením není majetek, ale je to zdar, rozvíjení a dobrá naděje.

To jen na okraj pro ty, kteří mají problém se slovy prosperita a prosperovat. Nakonec i Bůh má zájem na tom, aby se jeho dětem dařilo, rozvíjely se a měly dobrou naději. Nebo ne?

Požehnaní.
Kdo jsou ti požehnání? Jak se mohu stát poženaným? Jak si požehnání udržet?

Slovo požehnat znamená svolávat dobré věci. Natolik dobré, že nejsou v naši moci. Je to svolávání dobrých věcí od Boha na člověka, skupinu lidí na  situace apod. Požehnaný je tedy ten, na kom spočinuly nebo ho provází dobré věci a situace od Boha.

(pokračování příště)

 

Napsat komentář