Zamyšlení na každý den. Učit se, učit se, učit se, …

Učit se, učit se, učit se. Kolikrát jsme to mnozí z nás slyšeli. Doma od rodičů, ve škole, v učení apod. My jsme k tomu vždy dodávali: „ale nezkoušet!“
Druhá Timoteova 3:10-11  Ty však jsi sledoval mé učení, můj způsob života,  můj úmysl,  mou víru,  trpělivost,  lásku,  vytrvalost,
pronásledování a útrapy, jaké mne stihly v Antiochii, v Ikoniu a v Lystře. Jaká pronásledování jsem přestál, a ze všech mě Pán vysvobodil!
img-2029Někdy máme učení za mechanické naučení se pouček, formulací a vzorců, za získání co největšího objemu informací apod.
To nejdůležitější na učení však je naučit se žít to, co se učím. Například učeň zedník se může naučit přesný postup při stavbě, při přípravě směsi, postupu při omítání …., ale pokud ho někdo nenaučí jak prakticky nahodit omítku na zeď a nenaučí se to prakticky jsou mu všechny znalosti k ničemu. Prostě se nenaučil to, co měl a  prakticky nic neumí. Učit se také znamená, získat dovednost k tomu, co mám dělat.
Pavel správně píše Timoteovi: ty jsi sledoval mé učení-můj způsob života, můj úmysl, mou víru…. Říká naučil jsi se ode mne tomu, co jsi u mne viděl. Byl jsi se mnou a mohl jsi si to vyzkoušet. Ježíšovi učedníci byli poslaní po dvou do okolních měst, aby dělali vše to, co viděli předtím dělat Ježíše.
Pokud ten, kdo tě učí zná jen teorii, pak ti může předat jen teorii. Tak i ty můžeš naučit druhé pouze tomu, co ty sám máš. Naučíš ho to tím, že mu to předáš.
Mnoho učitelů předává jen teorii. Vybírej si ty, kteří tě skutečně naučí. Naučí tě jak to, co učí můžeš uplatnit v životě a jak se to naučíš používat…
Bible je skvělou učebnicí: Veškeré Písmo je vdechnuté Bohem a je užitečné k učení, k usvědčování, k napravování, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl takový, jaký má být, důkladně vystrojený ke každému dobrému skutku. (2.Tim.3:16-17)

Bible ukazuje na to, jak je to správné před Bohem, ale také učí jak prakticky to vše získat a žít. Dává příklady mnoha lidí, na kterých se to můžeme naučit, vede krok za krokem. A především má nejlepšího učitele a vedoucího vyučování, toho nejlepšího instruktora praktického vyučování – Ducha svatého.
Oni dva jsou tvým prvním a nejdůležitějším učitelem.
Nech se jimi vyučovat. Nech se naučit žít Písmo.

Napsat komentář