Zamyšlení na každý den. Bůh není bonus.

stravenka-sodexo-gastro-pass-2015-334x200
Vypadá tak Bůh?

Jsou náboženství, která mají mnoho bohů a bůžků. Možná statisíce, možná milióny. Například hinduista bude mít a uznávat Ježíše. Jeho sošku si zařadí mezi mnoho dalších, které má doma a bude ho uctívat společně s ostatními. Křesťan by řekl, no, jsou to pohané. Není se čemu divit, nemají poznání pravdy. Nebo by ho odsoudil.
Problém je ovšem v tom, že většina křesťanů se chová stejně. V podstatě není rozdíl mezi tím, že si Ježíše zařadím mezi sošky ostatních bohů a budu ho společně s nimi uctívat a tím, že ho zařadíme do kategorie našich „bonusů“, přilepšení k tomu, co máme. Jako jednu součást našeho života: rodina, práce, děti, zábava + Bůh. Bůh není bonus k našemu životu, není odměnou za dobře vykonanou práci. Bůh je osoba, která chce mít s tebou vztah. Chce být ve všem s tebou, být součásti tebe samého a být prvním v tvém životě. Být tvým životem.
Pokud skutečně budeme toužit a prožívat tento vztah, nemusíme žít ve starostech o finance, rodinu, budoucnost, bydlení apod. Bůh ví, co potřebujeme a slibuje, že nám to vše přidá.  Nemusíme se pak modlit modlitby za větší plat, byt, prácovní úspěchy… Za co se nejčastěji modlíme? A jak? Nevyplývají naše modlitby spíše z našich starostí. Nemodlíme se tak, abychom připomněli Bohu, že jsme jeho děti? Copak to Bůh neví, kdo jsou jeho děti? Nesnažíme se mu připomínat, jak pro něho sloužíme a proto bychom měli mít nějaký „bonus“: „Pane, tak to naplň“. Je to jen známka toho, že s ním nejsme. Kdybychom byli s ním v opavdovém, osobním a stálem vztahu, věděli bychom s jistotou, že nás miluje, že mu nemusíme připomínat naše potřeby, že to ví. Proč, protože jsme s ním ve stálém a důvěrném vztahu. Víme, jak nás miluje a jak mu na nás záleží. Proč bychom měli stále žebrat. Tento vztah mění i náš modlitební život. Najednou poznáme, co znamená: Bez přestání se modlete. Je to neustále prožívaný vztah, rozhovor,… Po probuzení se budeme těšit na rozhovory s Pánem a budou nám chybět, když nás bude něco nebo někdo odvádět od času s ním.
Bůh není BONUS k našemu životu. Bůh chce být NAŠÍM ŽIVOTEM.

Napsat komentář