Zamyšlení na každý den. Jazyky I.

Výsledek obrázku pro jazykyDnes jsem si znovu uvědomil, jak důležitý je jazyk, kterým mluvíme a ještě více to, jestli tomu našemu jazyku někdo rozumí. Pokud ne, pak nejsme schopni pracovat na společném  úkolu, jít za společným cílem, mít jednotu.
Ne vždy tomu tak bylo:
Celá země byla jedné řeči a jedněch slov. (Genesis 11:1 [CzeCSP])
Výsledkem pak byla stavba věže do nebe:
A řekli: Nuže, vybudujme si město a věž, jejíž vrchol bude v nebi, a uděláme si jméno, abychom se nerozptýlili po celém povrchu země. (Genesis 11:4 [CzeCSP])
Jak na to reaguje Bůh?
Hospodin sestoupil, aby viděl to město a věž, které lidští synové stavěli.  Hospodin řekl: Hle, jsou jeden lid a všichni mají jednu řeč, a toto je začátek jejich činnosti. Tak pro ně nebude nemožné nic, co si usmyslí udělat. (Genesis 11:5-6 [CzeCSP])
Samotný Bůh zde konstatuje, že když jsou lidé jedním národem s jednou řečí, pak dokáží vše, co si zamanou. Je zvláštní jak tuto situaci Bůh řeší:
Nuže, sestupme a zmaťme tam jejich řeč, takže jeden nebude rozumět řeči druhého.  Tak je odtamtud Hospodin rozptýlil po celém povrchu země, a přestali stavět to město. (Genesis 11:7-8 [CzeCSP])
Proč Bůh takto jednal s lidem?
Pro jejich pýchu (věž až do nebe) ?
Pro jeho Jméno?
Pro rozptýlení lidí po celé zemi a vznik národů a ras?
Pro dokázání lidem, že je zde někdo větší než oni, který rozhoduje, kterého je třeba uctít a poslouchat?
Pro to, aby se nedokázali sjednotit?

Bůh věděl proč to dělá. Nebudu to rozebírat, Bůh dělá dobré věci.
Jen vím, že nepotřebujeme jeden jazyk k tomu, abychom měli mezi sebou jednotu. Potřebujeme především Ježíše, který nás sjednocuje a usmiřuje s Bohem:
…a aby skrze něho smířil všechno se sebou a způsobil pokoj skrze krev jeho kříže — aby [skrze něho] smířil vše jak na zemi, tak v nebesích. (Kolossenským 1:20 [CzeCSP])
Potřebujeme být sjednoceni skrze Ducha svatého a veškeré dílo, které děláme, by mělo oslavit Boha a také toto dílo dělat ne silou a moci (lidským, tělesným způsobem), ale skrze Ducha svatého v nás a tak oslavit Boha Otce a Ježíše.
Ďábel dělá postupně vše proto, aby se lidé opět sjednotili v pod jednu řeč a jeden lid. Pokud se v Evropě začne mluvit jedním jazykem, jednou úřední řečí, pak se bude postupně Evropa stávat jedním lidem k obrovským lidským činům, které budou oslavovat člověka a později….
Neznamená to, že se nemáme učit jiné jazyky, ale měli bychom znát ďáblovu taktiku.

 

 

Napsat komentář