Zamyšlení na každý den. 25.dobrá zpráva – Víme, co je pravda

Nedávno jsem psal o pravdě, která nás osvobozuje. Psal jsem o její základní funkci a to je osvobození člověka od lži. Dnes se chci zastavit u toho, co je tou skutečnou pravdou, o kterou se vedou hádky – o to, kdo ji má a kdo ne.
Pravda má tři hlavní stránky. Mohu se na ni dívat ze tří pohledů.
1.  Je to pravda o Bohu, o jeho charakteru a jednání, o jeho skutcích skrze Ježíše Krista.
2. Je to pravda o naší přirozené omezenosti, neschopnosti konat dobro a našemu sklonu konat zlo.
3. Je to naše postavení v Kristu Ježíši – kým jsme v něm po našem obrácení, znovuzrození, naplnění a posvěcení skrze Ducha svatého a životě s ním.
Nacházení skutečné pravdy je v odpovědích na tyto tři základní pohledy na pravdu a zůstávání v nich.

Postoj, se kterým docházíme k poznání je totožný se slovem pokora. Pokora je jiný výraz pro opravdovost ve smyslu milování pravdy a pravdivosti. Pokud hledáme odpovědi, bez postoje pokory, začneme přijímat nachystanou lež od satana, místo pravdivých odpovědí. Satan udělá vše pro to, abychom nezískali pravdu, zůstali ve lži a tím i v nesvobodě a jeho otroctví.

Základem pravdy je pravda o Bohu a jeho charakteru. Pokud jsou nám předkládány „různé pravdy“, které nevychází z pravdy o Bohu, pak jsou postaveny na lži a tím jsou celé lží a nástrahou. Všechno, co nemá základ v Bohu, je již samo o sobě lží. ( Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo byl Bůh.  To bylo na počátku u Boha.  Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest.  V něm byl život a život byl světlo lidí. (Jan 1:1-4 [CzeCEP]))
Pak záleží na dalších pohledech: jak je prezentovaný člověk, jak údajná pravda mluví o našem postavení v Kristu.
Je zde nebezpečí, že satan nás svede k falešné pokoře, která jedná z vlastní síly a ne z milosti. Vyznačuje se slovy slabost, nedostatek, neschopnost, nemoc, chudoba apod. Pokud se necháme svést falešnou pokorou, pak přicházíme o milost a Boží dárky. Slovy Wolfharda Margiese: “ Bůh rozděluje výhradně dárky a nikdy výdělky.“
( Každému z nás byla dána milost podle míry Kristova obdarování.  Proto je řečeno: ‚Vystoupil vzhůru, zajal nepřátele, dal dary lidem.‘  (Efezským 4:7-8 [CzeCEP]))

Poznávání pravdy o nás osobně, musí být spojeno s vedením Ducha svatého, bez něhož bychom pravdu o sobě neustáli. Poznávání našich hříchů, špatných postojů a myšlenek, pokrouceného jednání musí doprovázet láskyplný hlas Ducha svatého, který nás vede, utěšuje a potvrzuje, že jsme stále milovanými Božími dětmi. To souvisí s poznáváním a zůstáváním v pravdě o tom, kým jsme v Kristu Ježíši:
Jsme vykoupenými a milovanými, v Ježíši přijatými, milými a příjemnými dětmi svého Otce, které mají věčný život a jsou obdařené jeho vlastní spravedlností.

Napsat komentář