Zamyšlení na každý den. 44. dobrá zpráva – Bůh dává sny (vize)

„Tito lidé vůbec nejsou opilí, jak si myslíte – vždyť je teprve devět hodin!  Děje se ale, co bylo předpověděno ústy proroka Joele:  ‚V posledních dnech, praví Bůh, vyliji svého Ducha na všechny lidi. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši mladíci uvidí vidění, vaši starci budou mít sny.  Jistěže na své služebníky a služebnice v těch dnech vyliji svého Ducha a budou prorokovat.“
(Skutky 2:15-18 [CzeB21])

vize IIV následujících sedmi možná osmi dnech, bych se chtěl zamýšlet nad slovem sen/vize. Myslím si, že mnozí v této oblasti tápají a neví, co si mají myslet a jak jednat se sny a vizemi.

Musíme rozlišovat, co se nám zdá ve spánku a co nám Bůh zjevuje jako jeho sen a vizi. Hodně lidí se často zabývá tím, co se jim v noci zdálo za sen a hledají v něm nějaké odkazy. Mnohdy se spoléhají na „babské pověry“ a jiné okultní praktiky (snáře apod.), nebo si dělají lidské výklady, podle toho, co zrovna prožívají. Mnoho snů, které se nám v noci zdají mají sice souvislost s naším životem, ale nesouvisí s Boží vizí. Jsou jen důsledkem toho, co zrovna prožíváme a v jakém psychickém stavu se zrovna nacházíme. Například: Z množství práce jsou těžké sny, množstvím slov mluví hlupáci. (Kazatel 5:2 [CzeB21]).
Pokud se dívám na televizi, pak mohu předpokládat, že se mi budou zdát podobné věci, které jsem viděl (horor, akční film, erotika…). Nebo jimi budu svírán, pronásledován. Pokud jsem pod dlouhodobým tlakem ohledně dluhů, života v hříchu, stresu, pak se to odráží na mých snech. Mohu se probouzet se zděšením, zpocený apod. Příčinou však je většinou nějaký hřích v podobě neposlušnosti vůči Božímu slovu, hřích starostí, hřích ve vzdalování se od Boha a hledání svých cest… Tyto sny by měly být pro nás varováním, abychom se zamysleli, zda je vše  v pořádku s naším životem a našim jednáním.
Naopak:  „Moudrostí založil Hospodin zemi, prozřetelností nebe upevnil.  Jeho věděním tryskají z hlubin proudy, oblaka rosu skýtají.  Soudnost a prozíravost ať nesejdou ti z očí, jak vzácný poklad je, synu, opatruj.  To ony darují tvé duši život, právě ony tvé hrdlo okrášlí.  Bezpečně pak půjdeš svojí cestou, tvé nohy nebudou klopýtat.  Až půjdeš spát, nic nebude tě strašit, až usneš, tvůj sen bude příjemný.  Nebudeš se bát náhlého děsu ani zkázy, jež čeká ničemy.  Hospodin bude stát po tvém boku, on sám tvé nohy před pastí ochrání! “ (Přísloví 3:19-26 [CzeB21])
Ve snech se tedy často odráží náš momentální stav a vztah k Pánu. Platí to i pro ty, kteří nevěří v Ježíše. Můžeme číst o snech faraona, babylonských králů, Pilátově ženě a dalších lidí. Tyto sny je měly varovat, ale zdály se jim hlavně proto, aby skrze ně byla zjevena Boží sláva.
Jinou kapitolou jsou sny a vize, obrazy, které můžeme uvidět, i když nespíme a které nás mají vést. Abychom lépe pochopili jak vše funguje, zkusme se zamyslet nad tím, proč nám Bůh tyto sny a vize dává. Budeme jim pak lépe rozumět a používat je.

1. Bůh dává vize, aby zjevil svoji vůli.
Jistě! Panovník Hospodin nepůsobí nic, aniž sdílí své tajemství se svými služebníky, proroky. (Amos 3:7 [CzeB21])
Bůh chce, abychom znali jeho vůli. Říká: „Slyšte má slova: Je-li mezi vámi Hospodinův prorok, dám se mu poznat skrze vidění, promluvím k němu skrze sen. (Numeri 12:6 [CzeB21])
Ne každý musí mít sny a vize. Někdy je získáváme skrze jiného člověka, vedoucího, který se s tím, co mu Bůh ukázal s námi sdílí a my pak může ty věci uvidět a představit si je, nebo se jen s nimi ztotožnit (sjednotit). Někdo potřebuje takový prvotní dotek skrze jiného, aby sám pak přijímal další a podrobnější vizi. Někdy se nám poskládá celkový obraz z několika menších, který přijali různí lidé. Nemusíme spát, může nám to přicházet do  obrazu našeho vnitřního člověka (ducha) při modlitbách, při kázání jiných apod. Bůh chce se s námi podělit o to, co je jeho snem, jeho vizí a záměrem.  Několik rad pro tuto oblast:
1. Pokud si nejsi jistý/á, že je to od Boha, modli se vírou, aby to odešlo z tvého života, pokud to není Boží. Pokud to zůstane, pak je to Boží. (Toto funguje jen v případě, že toužíš po Boží vůli a nechceš si prosazovat svoje představy a za předpokladu, že věříš tomu, že když o něco prosíš Otce podle jeho vůle, pak se to stane. Jeho vůlí je, aby jsi hledal jeho cesty.)
2. Pokud ti Bůh dává sny o druhých nebo o společenství, pak se modli za to, aby jsi věděl/a, jestli to máš říct a kdy, nebo se máš jenom za věci modlit. Pokud to máš říct, pak zajdi za tím člověkem a neříkej to jiným. Pokud se jedná o společenství, zajdi za vedoucím. Je to jeho odpovědnost.
3. Pokud se ti zdá sen, nebo máš vizi, kterou nechápeš, pros o výklad od Boha. Pokud nepřijde, zahoď to, nebo odlož.
4. Pokud je to pro tebe a máš jistotu, že je to Boží, uchop to vírou a běž za tou vizí. Ptej se však na podrobnosti(načasování, postupné kroky apod.)

Příště: Bůh dává vize, abychom moli být připraveni.