Zamyšlení na každý den. Bůh dává sny (vize) IV

afi spolupráceIV.Bůh ti dává sny (vize), aby jsi s ním mohl spolupracovat na jeho díle.
Jsou chvíle v našich křesťanských životech, kdy bychom chtěli pro Boha udělat všechno možné i nemožné. Král David toužil postavit Hospodinu chrám. Bůh však měl jiný záměr. Bůh chtěl, aby mu chrám postavil  jeho syn Šalamoun.
David vnímal, že má být postavený chrám, ale ve své touze sloužit Hospodinu si neuvědomoval mnoho věcí, které ale Bůh viděl jinak. Proto nám dává sny a vize velmi konkrétní, abychom se mohli stát jeho skutečnými spolupracovníky  a ne těmi, kteří spíše boří nebo ohrožují to, co Bůh chce dělat. ( Hospodin mu ale řekl: ‚Je dobře, že chceš mému jménu postavit chrám.  Nepostavíš ho však ty, ale tvůj syn, který vzejde ze tvých beder. Ten vystaví chrám mému jménu.‘ 1. Královská 8:18-19 [CzeB21]) David však měl podíl na této stavbě. Podle toho, jak mu Bůh ukázal, připravil plány a nashromáždil vše, co jeho syn Šalamoun pak potřeboval ke stavbě. Bůh dal Davidovi sen o chrámu a zároveň z něho udělal svého spolupracovníka na tomto díle. David se stal Božím spolupracovníkem, protože přijal vizi o stavbě chrámu, poslechl Boha a nezačal ho stavět, ale změnil  svůj postoj podle Božího plánu a jen připravil plány a materiál. David musel změnit své plány a své představy, aby se mohl stát Božím spolupracovníkem na tomto díle.
Apoštol Pavel byl velmi horlivý pro Boha. (Tak jako David.) Když pronásledoval křesťany myslel si, že dělá to nejlepší pro Hospodina. Myslel si, že tak to vidí Bůh. Když mu Bůh ukázal, co s ním zamýšlí, změnilo to celý jeho život. Musel opustit své představy a začít spolupracovat s Bohem na skutečných Božích vizích. To ho stálo to, že musel změnit svůj pohled a způsob života. (Samozřejmě, se mnoho změnilo, když uvěřil, ale o tom teď nepíši.)  Pavel neodmítl Ježíšovu výzvu pro sebe. Pavel neodmítl, obraz, který mu Ježíš ukázal. Naopak začal spolupracovat, aby se stal ten obraz tady na zemi skutečností.
Bůh mi dával a dává mnoho dílčích snů, které se postupně uskutečňují. Pokud chci, uskutečnit Boží sny, musím se s nimi sjednotit a podřídit se jim a potřebě (potřeby podle Boha a ne podle těch, o kterých si já myslím, že „jsou ty správné“), která vede k jejich uskutečnění. Nosím si však stále jeden obraz od Boha, který mi vždy dá sílu překonat období, kdy jsem v údolí, nebo opustit své představy o tom, jak naplnit dílčí sny, které mi Bůh dal. Je to vize o tom, že nás připravuje na dobu krize. To mi vždy připomene a ukáže mi jak nás tím, co se děje připravuje pro naplnění této jeho vize o nás.
Bůh ti dává sny tedy také proto, aby jsi se mohl stát jeho spolupracovníkem na jeho díle. Stojí to však vždy změnu v našich životech.