Zamyšlení na každý den. Bůh dává sny (vize) V

loď na kopciJsou dvě postavy, v dějinách starozákonního Izraele, které na mne měly obrovský vliv, zvláště v počátcích mého chození s Kristem.
Král David a Josef. Obě tyto postavy a jejich životní příběhy mi pomáhaly v dobách, kdy jsem byl  na dně, v krizi, nebo když vše okolo vypadalo na zhroucení. Zvláště pak jsem si oblíbil příběh Josefa, který ačkoliv byl prodán svými bratry do otroctví a stal se otrokem Putifara v Egyptě a později byl uvržen do vězní, přesto mohl v tom všem uvidět Boží ruku, která vedla jeho život k tomu, aby se stal nejen druhou osobou po faraonu, jak mocí tak majetkem, ale také aby skrze něho zachránil svůj lid před hladem a dal mu místo, kde se nesmírně rozrostl. Je zvláštní, že ani skrze jednoho z nich Bůh neučinil žádný zázrak, přitom jejich život a jejich jednání a Boží jednání s nimi a skrze něm bylo samotným Božím zázrakem. Přesto byli naplniteli Boží vůle, Božích vizí. (Na rozdíl od Mojžíše, Eliáše a dalších, skrze které Bůh to činil skrze velké a mocné zázraky). Díky těmto mužům jsem mohl i ve svém životě v nepříjemných dnech vidět Boží vedení a mít naději v tom, co mi ukázal.
V. Bůh ti dává sen (vizi), aby ti dal naději pro zlé dny.
Několikrát jsme přišli do situací, kde ve sboru bylo jen pár lidí. Nebo žádný sbor nebyl. V tom nejhorším případě, kdy sbor „zametl hříchy pod koberec“ a navenek to vypadalo jako skvělé harmonické společenství. Když jsme začali vymetat věci z pod koberce, bylo to pak hrozné. V takových chvílích bychom se  bez Božího snu/vize neobešli. Rovnou bychom to mohli zabalit a odejít.  Sen, který nám Bůh dal, pak mohl povzbuzovat ty zbylé ve sboru a nastartovat jejich naději, sílu od Pána a touhu měnit situaci. Podobně to bylo i s financemi. Vždy, když jsme přišli do nového sboru, nebyli tam finance. Přesto Bůh nám dával vize, které stály mnoho peněz. Vždy je dodal a vždy to udělal přes jiné lidi, kteří je sehnali. (Díky Bohu za ně.)

Vždy, když můžeš pak svědčit o tom, jak Bůh naplnil tento jeho sen, pak povzbuzuješ mnoho těch, kteří jsou momentálně v údolí, připomínáš jim tím, že i jim dal Bůh nějakou vizi a dáváš jim naději, že ji jistě naplní i s nimi.
Musíš počítat i s tím, že se najdou ti, kteří místo, aby přijali nadšení a povzbuzení, začnou žárlit a závidět. To je však na jiné zamyšlení. Nenech se tím odradit. je mnohem více těch, kteří potřebují povzbudit a připomenout si vize, které jim Bůh dal.

Boží sen nebo vize, může být pro tebe takovou lodí na kopci, která tě převeze v době, kdy moře je rozbouřené a jeho vlny začnou zaplavovat vše kolem tebe. Je to taková loď naděje, která tě má přes to rozbouřené moře převézt.
Na druhé straně musíš zůstat realistou, který si uvědomuje, že to je Boží věc a Boží sen, který se naplní ne skrze tvou dokonalost, ale proto, že Bůh plní to, co slíbil. To, že k tomu používá jako spolupracovníka tebe, je jen z jeho milosti.