Zamyšlení na každý den. Asfalt a úroda.

“Poslouchejte! Hle, rozsévač vyšel zasít. A když rozséval, stalo se, že některé zrno padlo podél cesty; i přiletěli ptáci a sezobali je. A jiné padlo na skalnaté místo, kde nemělo mnoho země, a hned vzešlo, protože nemělo hlubokou zem…. (Marek 4:3‭-‬5 CSP)

Určitě všichni známe toto podobenství a víme jak pokračuje.  Dnes, když jsem se ve čtení k němu opět dostal, přemýšlel jsem nad ním trochu jinak. Pro koho to Ježíš říká a proč? Na první pohled to vypadá jakoby  informace pro apoštoly, s jakými lidmi se budou setkávat, když budou hlásat, že se přiblížilo Boží království. A tak to také mnozí z nás berou a  toto podobenství vztahují na svoji službu druhým. Zvláště tehdy, kdy naše služba nepřináší viditelný výsledek. Nemluví tím Ježíš s námi? Nechce nám na tom ukázat náš stav? Kde se dnes nacházíš? Na cestě? V trní?  Na skále? Jak je dnes úrodná naše půda? To je jen jedna otázka. Druhou je, jestli jsem v trní, nebo na cestě, na skále, mohu z cesty, trní a skály udělat úrodnou půdu?

Jezdil jsem z Havířova do Frýdku-Místku přes Sedliště. Před Frýdkem-Místkem vedla cesta lesem a byla nepřehledná. Často tam byly havárie. Z toho důvodu tam o pár desítek metrů dál začali stavět jinou cestu. Byla dlouhá asi tak dva kilometry. Nedávno jsem po pár letech opět jel touto cestou. Nemohl jsem poznat, kde byla stará cesta. Asfalt tam nebyl. Rostla tam tráva, byly ta vysázené stromy a nic nepřipomínalo, že tam ještě před nedávnem tuty vedla frekventokvaná cesta. Místo cesty tam byla úrodná půda.

V jiném podobenství Ježíš dává návod na to, jak ze skály a trní udělat úrodnou půdu: “Co myslíte? Jeden člověk měl dva syny. Přistoupil k prvnímu a řekl: „Synu, jdi dnes pracovat na [mou] vinici.“ On odpověděl: „Nechci.“ Ale potom toho litoval a šel.(Matouš 21:28‭-‬29 CSP)

Jsi ten, kdo má předpoklad být tou nejúrodnější půdou, i když to možná  není vidět, možná se vidíš jako ten, kterého starosti stále stahují, nebo se hned pohoršuješ, když Bůh nejdná tak, jak si představuješ. Možná si říkáš, že  nejsi dostatečně věrným… Nevadí, i to Bůh změní. Je to jen o „ale potom toho litoval a šel“. Je to o tvém rozhodnutí a  vyjití. Bůh udělá další, udělá z asfaltové cesty úrodnou půdu plnou života a hojnosti.