Zamyšlení na každý den. Jiné myšlení.

„Nenechte se formovat tímto světem – raději se nechte proměňovat obnovou své mysli, abyste dokázali poznat, co je Boží vůle – co je dobré, náležité a dokonalé.“ (Římanům 12:2 [CzeB21])

Čím je ovlivněna moje mysl? Přemýšlejme na chvíli o tom, co vlastně provokuje naši mysl k přemýšlení. Co ji ovlivňuje, že přemýšlí tak, jak přemýšlí….
Někdy si myslíme, že jsou to informace. Množství kladných, nebo záporných informací. Ať již z Bible, nebo jiných knih, ze zkušeností, které jsme zažili, z toho co vidíme kolem sebe….
Je to ovšem více než to, co vidíme, slyšíme, čteme. Obnova naší mysli, znamená, ne co vidíme a slyšíme, prožíváme, ale postoj k tomu, co slyšíme, vidíme a prožíváme. Jakým způsobem to vidíme. Změna postoje k věcem. Můžeme mít mnoho informací, ale pokud náš pohled na ně bude stále stejnýma očima, pak budeme i stejně o nich přemýšlet. Přestože bude informací více a více, budeme stejní v přemýšlení o nich.
Musíme věci vidět a slyšet Božíma očima a ušima. Pak se na ně budeme dívat Božím způsobem a i jinak o nich přemýšlet. Naše mysl bude obnovena ne tím, CO vidí oči a slyší uši, ale JAKÝMA očima a ušima je vnímáme. Boží oko a ucho vnímá věci Božím způsobem. Lidské oči a uši se zaměřují a chápou pouze lidským způsobem. To pak také ovlivňuje naši mysl.
Lidský pohled na věci je jako zastřený, často klamný, odvádí od podstaty, je ovlivněn naším egem.
Boží pohled je jakoby nám spadla škraboška z očí a my prozřeli a uviděli pravdu. Pak naše mysl žije v pravdě a v pravdě přemýšlí.

Potřebuje Boží oko a Boží ucho. Mám pro nás dobrou zprávu: „Pokud jsi znovuzrozený člověk, pak v tobě je Duch svatý – tvé Boží oko a tvé Boží ucho. Jen si to musíme uvědomovat a nechat ho dívat se a nechat ho naslouchat. Jednak vidět a naslouchat našemu nitru a pak si jím nechat říct pravdu o nás samých. Jednat ho nechat se dívat našima očima a slyšet našima ušima. Jen malé příklady: naše oči a uši slyší: potrestání, oči a uši Ducha svatého slyší: Boží vyučování. Naše oko a ucho slyší: problém, nemohu, nejde to, odcházím. Duch svatý vidí a slyší: jsem s tebou, neboj se, se mnou to zvládneš, je dokonáno… Lidské oko vidí lidi jako problémové a odsuzuje je, když dáme prostor Duchu svatému, on vidí milost, naději, proměnu, Otcovu lásku k nim a kříž Ježíše, který jim dává svobodu.
Pokud se budeme dívat Božím okem a Božím uchem, do našeho myšlení budou přicházet informace z jiné strany. Z té Boží. A ty budou i formovat naši myls, která pak projde obnovou. Postupně dojde do sjednocení s Božím pohledem a vůlí.