Zamyšlení na každý den. Láska, radost, pokoj.

Být „duchovní“, mít duchovní poznání, sloužit v Duchu,… všechno to máme spojené především s životem v církvi. V nedělním shromáždění, skupinkách, občas s nějakou evangelizací. S projevy Ducha podle toho, do jaké denominace patříme, nebo v jaké jsme byli vychovaní. Snažíme se o službě v Duchu čít knihy, hodíme na konference, necháme se vyučovat, nebo sami vyučujeme. Mnoho slov. Snažíme se získat a vyprodukovat něco, co nemůžeme získat z vlastních sil, speciálním vzděláváním a  z vlastní spravedlnosti.
Život v Duchu je však mnohem jednodušší. Vše stojí a padá s láskou. Jak jsem již psal, je důležité se nechat přemáhat Boží láskou. Pokud jsme toho schopni, pak co nejčastěji.
S přibývajícími lety s Pánem bychom měli být přemoženi každý den.
Pokud to tak mohu nazvat, pak „produktem“ Boží lásky je Boží milost. Žijeme-li uprostřed lásky, pak také žijeme z její milosti.
Pokud býváme přemoženi touto láskou, pak i do našich životů se otiskne tato láska. Výsledkem – produktem by měla být i naše milost a milosrdenství.
V posledních letech se hodně mluvilo o kompromisech v manželství. A to i křesťanů. Nesouhlasím s kompromisy. Boží milost a Boží milostivé jednání není postaveno na tom, že Bůh dělá s námi kompromis, ale je postaveno na jeho lásce k nám, která produkuje slitování a milost. Bůh nedělá kompromisy z několika důvodů. Například proto, že s námi neobchoduje. Kompromis je jiný způsob obchodu: já se vzdám toho, aby mi aspoň něco zůstalo a ty uděláš totéž. Tak nám oběma něco zůstane z naší představy a věcí a my dokáže spolu vyjít. Kdyby Bůh dělal kompromisy, říkal by o svém slově, že není zas tak důležité a nemusí se na něm tak úplně stát. Křesťané, kteří uvažují často v rozměrech kompromisů, pak dělají i kompromisy s Písmem – zase to tak nesmíme brát v Písmu doslovně, ono to může být i jinak, možná něco si vzít a něco nechat….  Bůh není Bohem kompromisů!!!!! Bůh nezruší své slovo, ale jeho láska nám odpustí, pozvedne. Jeho láska nám dala Krista a jeho smrt za naše „kompromisy/hříchy/neposlušnost“ žít v jeho vůli.
Křesťanské vztahy by tedy neměly být založené na kompromisech, ale na lásce. Písmo neříká mužům, abychom s manželkami vyjednali ten nejlepší kompromis, ale abychom je milovali, protože jsou slabší. Také říká, že je máme milovat tak, jako miluje Ježíš církev. Ježíš nedělá kompromisy, ale z lásky se obětoval.
Láska a kompromis je velký rozdíl. Láska se obětuje a dává vše.
Kompromis se snaží něco pro sebe získat. Láska myslí na druhé. Kompromis na sebe. Láska je oběť. Kompromis obchod.
Kompromis je člověčina.
Láska je Bůh.