Zamyšlení na každý den. I modlitba se může stát modlou.

Věříte v modlitbu? Věříte ve víru? Již jsem se tohoto tématu lehce dotkl. Na co klademe důraz?
Potom jim řekl: „Kdo z vás má přítele, za kterým přijde o půlnoci s prosbou: ‚Příteli, půjč mi tři chleby –  navštívil mě přítel, který je na cestách, a nemám, co bych mu nabídl,‘  a on mu zevnitř odpoví: ‚Neobtěžuj, dveře už jsou zamčené a děti jsou se mnou v posteli; nemohu vstát a něco ti dávat‘?  Říkám vám: I kdyby nevstal a nedal mu to kvůli jejich přátelství, zvedne se a dá mu, co potřebuje, kvůli jeho neodbytnosti.  A tak vám říkám: Proste a bude vám dáno, hledejte a naleznete, tlučte a bude vám otevřeno.  Každý, kdo prosí, dostává, kdo hledá, nalézá a tomu, kdo tluče, bude otevřeno.
(Lukáš 11:5-10 [CzeB21])
Který z vás otců podá svému synu hada, když tě poprosí o rybu?  A když poprosí o vejce, podáš mu snad štíra?  Jestliže tedy vy, kteří jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš nebeský Otec dá Ducha svatého těm, kteří ho prosí?“
(Lukáš 11:11-13 [CzeB21])

Často tyto verše používáme, když chceme zdůraznit vytrvalost a naléhavost v modlitbách. Nejen tento, ale podobně i příběh vdovy a nespravedlivého soudce. Snažíme se zdůraznit modlitbu, vytrvalou modlitbu, která nám má zajistit, že dostaneme to, co chceme, nebo potřebujeme. Podobně tak mluvíme i o víře. Ale nějak nám z toho vypadl Otec, Ježíš, Duch svatý. Tím, abychom zdůraznili vytrvalost a neodbytnost, jsme vlastně nevědomě Otce přirovnali k člověku, který nám nechce pomoc, který není ochotný nám pomoc a my ho musíme modlitbou a neodbytností donutit. Tak to ale, přátelé, není. Náš nebeský Otec není ten, který by otálel s pomocí. On není člověk. Jemu na nás záleží.
Je to Ježíš, je to Duch svatý a nebeský Otec, který odpovídá na modlitby (rozhovor). Není to samotná modlitba, která činí, ale Bůh. Není to víra, která dělá zázraky, ale Bůh. Někdy se dostaneme do situace, kdy věříme v modlitbu a ne v Ježíše, kdy se spoléháme na víru a ne na Boha. Začneme se spoléhat na nástroje místo na Stvořitele. Pak se nám stane, že si z nástrojů uděláme modly. Modlu modlitby, modlu víry….
Modlitba a víra jsou důležité, ale je to jen cesta k Otci. Důležitý je samotný vztah s Otcem. Pokud jsi s ním, můžeš mu říct, co potřebuješ. Pokud jsi s ním, můžeš mu odhalit touhy svého srdce. Pokud jsi s ním, on odhaluje touhy svého srdce tobě… Důvěrný vztah je důležitější a mocnější než se spoléhat na délku a množství modliteb, než se tlačit do víry. Modlitba a „víra“ bez vztahu tě může často dostat pod prokletí zákona.
Modlitba a víra je důležitá, má tě ale dostat a udržovat v osobním a důvěrném vztahu s Duchem svatým, Ježíšem, Otcem.