Zamyšlení na každý den. Komu se připodobním.

Filipským 3:10-17 a abych poznal jej a moc jeho vzkříšení i účast na jeho utrpeních. Připodobňuji se jeho smrti, zda bych nějak nedospěl ke vzkříšení z mrtvých. Ne že bych již toho dosáhl, anebo byl už dokonalý; usilovně však běžím, abych se opravdu zmocnil toho, k čemu se i mne zmocnil Kristus Ježíš. Bratři, já si nemyslím, že jsem se již toho zmocnil; jedno však činím: zapomínaje na to, co je za mnou, a natahuje se po tom, co je přede mnou, běžím k cíli pro cenu Božího povolání vzhůru v Kristu Ježíši. Všichni tedy, kteří jsme dokonalí, takto smýšlejme. A smýšlíte-li v něčem jinak, i to vám Bůh zjeví. Jen se držme toho, k čemu jsme již dospěli.Bratři, všichni spolu mě napodobujte. Hleďte na ty, kdo žijí podle našeho příkladu.

Komu se připodobňovat. Nebo spíše v čem. Jsou lidé, kteří znají příběh o Mojžíšovi a také Boží slovo, které říká: A Hospodin řekl: Můj duch nebude v člověku přebývat navěky, protože je tělo. Jeho dnů bude sto dvacet let.  (Ge 3) Pro ně se stal Mojžíš vzorem v dlouhověkosti a tělesné zdatnosti. Oni se chtějí dožít 120 let a dělají proto vše, co mohou. Jiní zase obdivují Davidovo vedení, další Šalamounovu moudrost. Mnozí z nás pak Eliášovy, Petrovy a Pavlovy zázraky uzdravení, kříšení a prokazování divů. Komu se chceme připodobnit z lidí? Je normální, že potřebujeme mimo Ježíše, také i vzory lidí a služebníků, kteří byli před námi, nebo žijí mezi námi. I Pavel říká, napodobujte mě. Tedy je dobré mít vzory, kterých se máme držet. To důležité je proč si vzory vybíráme. Toužíme po projevech moci Ducha skrze ně? Kdybych kázal jako můj pastor. Kdybych mohl mít tak dar uzdravování jako…, kdybych tak prorokoval jako…, kdybych měl takovou moudrost jako…, kdybych byl taskovým vůdcem jako… Co chceme napodobovat? Projev?
Pavel nepíše o napodobování projevů Ducha, ale o následování jeho vztahu ke Kristu. Pro to co vidíme ve službě druhých, často nevidíme, co za tím stojí. Vztah s Kristem. Umírání sobě. Nošení kříže každého dne. To je to, co bychom měli vidět, hledat a včem se připodobňovat svým vzorům. Pak teprve můžou přijí vnější projevy moci Boží. Počítej však s tím, že také můžou být úplně jiné, než jakou sis udělal představu.

Pokud potřebujeme vzor v lidech, pak hledejme jejich vztah ke Kristu. V tom je následujme a ostatní nechejme na Duchu svatém.