Zamyšlení na každý den. Strategie.

Strategie je česky plán. Dokonce je mnoho organizací, které plánují planování (strategické plánování). Církve a společenství, které mají dlouhádobý plán jsou většinou velmi úspěšné jak v růstu, tak ve financování služeb, které společenství má. A jsou pevné. Na rozdíl od jiných, které takové plánování zavrhují a čekají jen na to, co Bůh bude momentálně dělat.
Je plánování biblické?
Noe. 
„Udělej si archu z goferového dřeva. V arše udělej komůrky a vysmol ji smolou zevnitř i zvnějšku. A udělej ji takto: Délka archy bude tři sta loket, její šířka padesát loket a její výška třicet loket.
U archy udělej světlík a ukonči ho loket odshora. Vchod archy umísti v jejím boku a udělej v ní dolní, druhé a horní podlaží. A hle, já přivedu potopu, vody na zemi, abych zničil pod nebem všechno tvorstvo, v němž je duch života. Všechno, co je na zemi, zahyne. Ale s tebou ustanovím svou smlouvu. Vejdeš do archy ty a s tebou tvoji synové, tvá žena i ženy tvých synů. A ze všeho živého, z veškerého tvorstva, uvedeš pár od každého druhu do archy, aby s tebou zůstal naživu; budou to samec a samice. Z ptactva podle jeho druhů, ze zvěře podle jejích druhů a ze všech zemských plazů podle jejich druhů pár od každého druhu přijdou k tobě, aby byli zachováni při životě. A ty si seber ze všech druhů potravy, co se dá jíst, a shromáždi to k sobě. Bude to k jídlu pro tebe i pro ně. A Noe to udělal. Udělal všechno tak, jak mu Bůh přikázal.“

Nikde Bůh neříká, že mu dodá materiál. Noe stavěl sto let. Musel si vše naplánovat podle toho, jak mu Bůh řekl. Musel to udělat on a jeho synové. Spočítat dřevo, naplánovat peníze na nákup potřebného materiálu. Musel plánovat. Na konci byla postavená loď. Určitě mu Bůh žehnal a pomáhal v naplnění této vize, ale stálo to prakticky na Noem.

David.
1 Paralipomenon 28 Řekl mi: Tvůj syn Šalomoun, ten postaví můj dům a má nádvoří, neboť jeho jsem si vyvolil za syna a já budu jeho otcem. David dostal jasnou vizi od Hospodina o tom, kdo postaví chrám. Jeho syn. David znal vizi a připravil se na ni:
… Nuže pohleď, že Hospodin si tě vyvolil, abys postavil dům pro svatyni. Posilni se a jednej. David dal svému synu Šalomounovi plán předsíně, jeho budov, jeho pokladnic, jeho horních místností, jeho vnitřních pokojů a domu pro slitovnici, plán všeho, co měl na mysli: nádvoří Hospodinova domu, všechny okolní komory, pokladnice Božího domu a pokladnice svatých věcí, oddíly kněží a lévitů, všechnu práci služby Hospodinova domu a všechny předměty služby Hospodinova domu. Též váhu zlata na všechny zlaté předměty každé bohoslužby, váhu pro všechny
David byl připravený. Musel vše naplánovat podle toho, co mu Bůh řekl. Měl dostatek materiálu, zlata i financí na to, aby Šalamoun mohl naplnit vizi, kterou Bůh oznámi Davidovi. David nezačal hořekovat nad tím, že to není on, kdo postaví chrám, ale nakreslil plány a vše připravil pro syna.
Velké vize od Boha vyžadují také velkou přípravu od nás. Ať je to příprava materiální, finanční, ve vzdělání, duchovní a především ve známosti Boha.

Pavel
Skutky 28 Jeden z nich, jménem Agabos, povstal a naznačil skrze Ducha, že nastane veliký hlad po celém světě; ten skutečně nastal za Klaudia. Proto si všichni učedníci určili, každý podle svých možností, co pošlou ku pomoci bratřím bydlícím v Judsku. Také to učinili a sbírku poslali starším prostřednictvím Barnabáše a Saula.

Prorocké slovo zde bylo proto, aby se věřící mohli připravit na hlad, aby mohli naplánovat a připravit pomoc pro své bratry v Jeruzalémě. Pavel ve sbírce pokračoval a pečlivě ji plánoval:

1 Korintským 16 Pokud jde o sbírku pro svaté: jak jsem přikázal galatským sborům, tak učiňte i vy. V první den týdne ať každý z vás doma dá stranou tolik, kolik bude moci uložit, aby se sbírky nemusely konat teprve tehdy, až k vám přijdu. Až budu u vás, pošlu s potvrzujícími dopisy ty, které uznáte za hodné, aby odnesli váš dar do Jeruzaléma. Bude-li vhodné, abych šel i já, půjdou s vámi.

Jsou lidé, kteří poukazuji na „úspěšné“ církve, na služebníky, kterým služba roste a říkájí: On má mimořádnou milost, obdarování a podobně. Nebo říkají: No oni mají jiné podmínky. My to tady máme těžké. Ale ten hlavní rozdíl je v tom, že oni se na vizi, kterou jim dál Pán, žačali připravovat a připravovat i sbory. Proto, když přišlo naplnění zaslíbení, byli připraveni a neminuli toto zaslíbení. Mnoho z nás minulo Boží plán jen proto, že se odmítli na něj začít připravovat. Příprava je součástí nějakého plánu.
Pokud ti Pán zaslíbí, že sbor do dvou let povyroste o tisíc lidí a ty se na to nepřipravíš, pak když ti lidé budou přicházet, vzápětí odejdou. Nebudou si mít kam sednout,  nebudou připraveni služebníci, kteří by se o ně postarali´, nebude dostatek financí na větší budovu nebo sál…
Očekávej zaslíbení a tvá víra v tato zaslíbení ať je potvrzovaná přípravou na jejich naplnění. Čím větší zaslíbení, tím větší a tvrdší je příprava.
Lenochům a lidem bez vytrvalosti všechno uteče, včetně Božích zaslíbení.