Zamyšlení na každý den. Zasahuje Bůh do života?

Při vyučování jsem položil několik otázek k přemýšlení. Proč se některé věci dějí. Nebo spíše, proč se nedějí. Jedna z odpovědí zněla v tom smyslu, že Bůh nemůže do všeho zasahovat. Musí nechat věcem i volný průběh. Je to pravda?
První věc, kterou si musíme uvědomit: Bůh je všemocný. Je mocen dělat vše. Tedy i zasahovat do celého života, když se pro to rozhodne. Kdo mu v tom zabrání? Já? Ty?
A dělá to? Podívejme se do Písma:

Filipským 2:13  Neboť Bůh je ten, který ve vás působí i chtění i činění podle své dobré vůle.

Jan 6:65  A říkal: „Proto jsem vám řekl, že nikdo ke mně nemůže přijít, pokud mu to není dáno od Otce.“

Přísloví 16:9  Srdce člověku vymýšlí cestu, ale jeho kroky určuje Hospodin.

Mám pokračovat?

Žalmy 127:2  Marné je pro vás časně vstávat, pozdě usedat a jíst chléb trápení, vždyť Bůh dává svému milému spánek.

Kdo je vlastně jeho milý?

Jan 14:24 Ježíš mu odpověděl: „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo, a můj Otec ho bude milovat; přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.

Bohu je milý ten, který činí jeho vůli a po jeho vůli se dotazuje. Pokud činím něčí vůli, pak ten, koho vůli činím, naprosto stoprocentně zasahuje do mého života svou vůlí. Nakolik činím jeho vůli, natolik zasahuje do mého života.

Jsou chvíle a věci, kdy Bůh nechává něco jenom na nás. Například hned na začátku nechal Adama pojmenovat všechna zvířata. Noe stavěl loď sto let. Bůh čekal. Věřím, že by čekal i další léta, kdyby Noe nestihl dostavět. Bůh má čas. Nespěchá. Není smrtelný.

Pavel na toto téma píše:
Římanům 9 Nezáleží tedy na tom, kdo chce, ani na tom, kdo běží, ale na Bohu, který se smilovává.Písmo praví faraonovi: ‚Právě proto jsem tě vzbudil, abych na tobě ukázal svou moc a aby mé jméno bylo rozhlášeno po celé zemi.‘ A tak se slitovává nad kým chce, a koho chce, toho zatvrzuje. Řekneš mi tedy: ‚Proč si ještě stěžuje? Vždyť kdo odolal jeho vůli?‘ Člověče, kdo vlastně jsi, že odmlouváš Bohu? Což výtvor řekne svému tvůrci: ‚Proč jsi mě udělal takto?‘ Což nemá hrnčíř ve své moci hlínu, aby z téže hroudy učinil jednu nádobu ke cti a druhou k hanbě?

Zasahuje tedy Bůh do života lidí? Zasahuje do tvého? Odpověz si sám. Pokud se tvé nitro bouří proti tomu, že jsi v jeho rukou, pak veř, že se to bouří starý Adam, který si myslí, že jen on ví, co je pro něj dobré a co zlé.

Ten, kdo touží žít a naplnit Boží vůli ve svém životě, se naopak raduje z toho, že jeho život vede krok za krokem sám Bůh. Ví, že pro něj to je to nejlepší.

Jedna myšlenka nakonec:
Samotné nezasohování do věcí od toho, kdo má moc zasáhnout, je vlastně samo osobě také zasahováním.