Zamyšlení na každý den. 9. dobrá zpráva – Bůh oznamuje

Volej ke mně a odpovím ti. Chci ti oznámit veliké a nedostupné věci, které neznáš.“ (Jeremiáš 33:3 [CzeCEP])

Jsem přesvědčen o tom, že všichni máme mnoho otázek, na které neznáme odpovědi. Máme otázky, které nás trápí, pro které možná nemůžeme spát, dokud nedostaneme odpověď. Jsou to věci z Písma, ale často potřebujeme porozumět tomu, co se kolem nás děje.
Jedna křesťanská básnířka  a služebnice napsala: „Nechápu, ale netápu“. Můžeme si být jisti, že i když neznáme odpovědi na mnoho otázek, přesto nás Bůh vede. Stačí mu důvěřovat. Opřít se o něj.
I když by to mohlo stačit, Bůh nechce, abychom zůstali v nevědomosti ohledně mnoha věcí, které neznáme a které jsou světu zakryty.
Někdy nedostáváme odpovědi, protože se neptáme dobře, nebo nejsme dostatečně trpěliví. Někdy dostaneme odpověď, ale je natolik odlišná od našich představ, že ani ji nezaregistrujeme nebo ji odmítneme.
Prorok Abakuk  měl na Boha otázky, které hraničily s výčitkami nebo stížností: “ Jak dlouho mám, Hospodine, volat, a ty neslyšíš? Křičím k tobě: „Násilí!“ a ty nezachráníš?  Proč mě necháváš vidět neštěstí? Proč bezpráví jen přihlížíš? Přede mnou jen zkáza a násilí, rostou hádky a rozpory.  Zákon se zdá být bezmocný a právo nelze prosadit. Spravedlivý obklíčen je ničemy, a tak se právo převrací. (Abakuk 1:2-4 [CzeB21]) Nepřipomíná nám to naše otázky? Naše volání – tedy ne volání, ale myšlenky.
Je rozdíl mezi tím si věci myslet a k Bohu volat.

Abakuk nepřestal volat a Hospodin mu odpověděl:
Budu držet svoji stráž, na baště budu stát a sledovat, abych poznal, jak ke mně promluví a jak odpoví na mé výčitky.  A Hospodin mi odpověděl:… “
(Abakuk 2:1-2a [CzeB21])

Buďme jako Abakuk. Možná nám Bůh dává vidět a zažívat věci proto, abychom jako on volali, stáli na stráži, abychom nepromeškali odpověď.
Mnoho Božích odpovědí promeškáme tím, že nečekáme dostatečně dlouho na odpověď. To, jak dokážeme dlouho čekat na odpověď, ukazuje na to, jak velmi toužíme po Božích odpovědích. Po tom, abychom skutečně znali Boží názor, odpověď na situace, jeho plány. Pokud nedostaneme odpověď brzy, pak to vzdáme a zařídíme se podle svého.
Často nehledáme odpověď, ale jen potvrzení a požehnání pro svá rozhodnutí. Když je v modlitbě dáme před Boha, nečekáme na schválení a Boží názor, ale říkáme, že to, co děláme je Boží. (Modlili jsme se přece za to a dali to Bohu. – to však není potvrzení, ani to není odpověď od Boha.)

Bůh odpovídá a dává konkrétní odpovědi, když k němu voláme.
Čím konkrétnější otázky, tím konkrétnější odpovědi.

Dobrou zprávou je: Když budu volat, Bůh, nejen že slyší, ale i mi odpoví a oznámí mi věci, které jsem doposud neznal.
Neboj se volat k Bohu.