Zamyšlení na každý den. 14. dobrá zpráva – Byli jsme vzkříšeni

Slovo vzkřísit znamená:
1. Přivést mrtvého k životu.
2. Obnovit (dávno zapomenuté, obnovit sílu, svěžest…)

Protože jste byli vzkříšeni s Kristem, hledejte to, co je nad vámi, kde Kristus sedí na pravici Boží.  K tomu směřujte, a ne k pozemským věcem.  Zemřeli jste a váš život je skryt spolu s Kristem v Bohu.
(Kolossenským 3:1-3 [CzeCEP])
Máme zde hned dvě dobré zprávy:
1. jsme vzkříšeni s Kristem,
2. jsme ukryti v Bohu.
Asi se divíš tomu, že tě někdo vzkřísil z mrtvých, když jsi fyzicky ještě nezemřel. Lidé bez Boha jsou mrtví, přestože mohou být „hodně  duchovní“. Mohou se zabývat nejrůznějšími duševními a duchovními aktivitami (různá náboženství a filosofie, léčitelství apod.). Jsou mrtvi protože jejich duch není spojen s Duchen svatým, a skrze něho s Bohem. Jsou mrtvi proto, že pokud zůstanou v tomto stavu do své smrti, pak již i na věčnosti budou odděleni od Boha. Budou v místě, kde není žádná přítomnost Boží, tedy žádná milost a milosrdenství, spravedlnost, pravda, svatost, světlo a hlavně život. Budou v místě,  které Bible nazývá peklem a popisuje ho jako místo, kde bude neustálý pláč a skřípění zubů. To je ta smrt, ze které jsme byli vzkříšeni, když jsem uvěřili v Ježíše Krista jako svého osobního Spasitele. Když jsme uvěřili, že je Syn Boží, vstal z mrtvých a je po pravici Otce. Když jsme ho vyznali ústy jako svého Pána: Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. (Římanům 10:9 [CzeCEP])
V té chvíli jsme se stali těmi, kdo mají účast na všem, na čem má účast i Ježíš Kristus:

– jsme dětmi Božími: Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi. (Jan 1:12 [CzeCEP])

– jsme dědicové Boží: A jsme-li děti, tedy i dědicové – dědicové Boží, spoludědicové Kristovi; …  (Římanům 8:17 [CzeCEP])

– jsme usazeni na Božím trůnu:   Ale Bůh, bohatý v milosrdenství, z velké lásky, jíž si nás zamiloval,  probudil nás k životu spolu s Kristem, když jsme byli mrtvi pro své hříchy. Milostí jste spaseni!  Spolu s ním nás vzkřísil a spolu s ním uvedl na nebeský trůn v Kristu Ježíši,
(Efezským 2:4-6 [CzeCEP])

– i když fyzicky zemřeme, budeme vzkříšeni pro věčný život v jeho království: Jestliže ve vás přebývá Duch toho, který Ježíše vzkřísil z mrtvých, pak ten, kdo vzkřísil z mrtvých Krista Ježíše, obživí i vaše smrtelná těla Duchem, který ve vás přebývá. (Římanům 8:11 [CzeCEP])

–  máme právo přijmout do svého nitra Ducha svatého -křest Duchem svatým: (Jan Křtitel) vás křtím vodou k pokání; ale ten, který přichází za mnou, je silnější než já – nejsem hoden ani toho, abych mu zouval obuv; on (Ježíš) vás bude křtít Duchem svatým a ohněm. (Matouš 3:11 [CzeCEP])ucha

– máme-li Ducha svatého, nemusíme hřešit a žít z vlastní síly:
Ti, kdo žijí jen z vlastních sil, nemohou se líbit Bohu.  Vy však nejste živi ze své síly, ale z moci Ducha, jestliže ve vás Boží Duch přebývá. Kdo nemá Ducha Kristova, ten není jeho.
(Římanům 8:8-9 [CzeCEP])
Vždyť žijete-li podle své vůle, spějete k smrti; jestliže však mocí Ducha usmrcujete hříšné činy, budete žít. (Římanům 8:13 [CzeCEP])

To je jen malý výčet toho, co znamená pro nás, že jsme byli vzkříšeni. Nejen ze smrti, ale byla nám dána nová síla a moc Ducha svatého. Jím jsme posilňování každého dne i v těch nejtěžších situacích.

Pokud se přestaneš dívat na pozemské věci a pozemskýma očima a zaměříš se na nebeské – na Ježíše a na to, co pro tebe udělal, budeš sám dostávat každý den mnoho dobrých zpráv od Hospodina, tak jako jsme dostali dnes skrze jeho Slovo.